Ghidul de Intervenţia Profesională a fost întocmit de Jandarmerie şi publicat în 2008. În lucrare sunt enumerate şi detaliate metodele de intervenţie fizică în cazul unor confruntări de stradă.
Printre altele, ghidul interzice loviturile la cap, aşa numita „zonă de acţiune roşie”, din cauza potenţialului letal.
Corpul adversarului este împărţit în trei zone, roşu, oranj, verde, fiecare dintre acestea având un anumit specific de intervenţiedin partea forţelordeordine.
„Zona roşie – dispusă la nivelul capului – este o zonă interzisă deoarece acţiunea în forţă asupra acesteia poate produce decesul adversarului. Evitând acţiunea asupra acestei zone se previn: riscurile traumatice mortale; contactul cu sângele adversarului (risc de îmbolnăvire hepatita C sau SIDA); producerea de echimoze, contuzii, hematoame, plăgi. În situaţii limită se poate acţiona şi asupra zonei roşii, luându-se în calcul urmările ce se pot produce în urma acestei acţiuni.
Zona oranj – dispusă la nivelul trunchiului – zonă de acţiune moderată ca nivel al riscurilor, totuşi acţiunea asupra
acestei zone poate avea urmări relativ grave: traume mortale; echimoze şi contuzii.
Zona verde – dispusă la nivelul membrelor superioare şi inferioare – zonă de acţiune permisivă, dar care impune luarea în calcul a urmărilor loviturilor: suprimarea sau reducerea mobilităţii agresorului; fracturi, contuzii, hematoame.
În ceea ce priveşte acţiunea asupra acestor zone trebuie reţinute următoarele două sfaturi: Sunt interzise acţiunile în forţă
asupra capului sau a coloanei vertebrale! După ce ai imobilizat adversarul încetează acţiunea, traumele produse pot fi în
defavoarea ta!”, se arată în ghid.