Carol Dweck, un cercetator de la Stanford a aratat ca elevii care aveau o perspectiva mai conventionala, care considerau ca fie esti destept, fie nu esti, chiar stagnau la capitolul devoltarea inteligentei, conform ahaparenting.com.
Rolul parintilor este de a creste un copil care crede in capacitatea lui de a fi inteligent si de a se dezvolta, ca este firesc sa si gresesti, in drumul tau spre succes, iar greselile trebuie privite ca pe oportunitati de a invata. Iata cum sa cresti un copil care-si doreste sa invete.
Puterea cuvintelor
Exemple de expresii pentru a-l incuraja pe copil sa-si doreasca sa invete/sa continue sa invete:
Copilul va invata urmatorul lucru: cu ajutorul determinarii, poti reusi, poti avea succes, iar provocarile sunt doar ca sa te motiveze mai mult.
Raspunsul parintelui: „Nu ai reusit inca…” („Puterea cuvantului inca” discursul lui Carol Dweck, de la TED talk)
Raspunsul parintelui: „Nu esti bun inca…„
Raspunsul parintelui: „Da, este dificil. Dar tu poti reusi si lucruri dificile! Te voi ajuta!”
Puterea jocului
O modalitate excelenta pentru a ajuta un copil sa-si doreasca sa invete este cu ajutorul jocului. „Jocul este cea mai buna forma de cercetare”. (Albert Einstein)
Atunci cand un copil mic se joaca este motivat sa treaca de toate „obstacolele” pe care le intampina, de exemplu, pentru a construi cu ajutorul cuburilor un turnulet. De fapt, el invata ca un obstacol intampinat, poate fi chiar distractiv si in nici intr-un caz, intimidant. De asemenea, curiozitatea aceea fireasca il ajuta sa-si atinga telul.
Dr Howard Gardner spune ca exista 7 feluri de inteligenta, care pot fi dezvoltate si ca toate sunt importante pentru ca un viitor adult sa aiba succes.