O nouă sărbătoare naţională la români. Liberalii vor ca 25 noiembrie să fie Ziua Naţionala a Meseriilor

Parlamentul vrea să introducă o nouă zi naţională. Mai mulţi liberali au depus un priect legislativ prin care vor să instituie Ziua Naţională a Meseriilor în data de 25 noiembrie, ca măsură de promovare a învăţământului profesional şi tehnic. 
Romania TV
16 aug. 2018, 09:42
O nouă sărbătoare naţională la români. Liberalii vor ca 25 noiembrie să fie Ziua Naţionala a Meseriilor

Parlamentarii liberali au depus un proiect legislativ pentru instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor. Potrivit iniţiativei legislative, 25 noiembrie este proclamată Ziua Naţională a meseriilor şi va fi celebrată ca zi de Sărbătoare naţională, lucrătoare. 

„Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratele Şcolare, Instituţiile de Învăţământ, precum şi Parlamentul, Preşedinţia şi Guvernul, celelalte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale vor organiza evenimente educaţionale şi campanii de comunicare publică pentru promovarea învăţământului profesional şi tehnic şi a meseriilor”, se arată în proiectul de lege.

Fondurile necesare pentru organizarea manifestarilor prilejuite de celebrarea Zilei Nationale a Meseriilor vor fi asigurate din bugetele institutiilor de invatamant, din bugetele autoritatilor publice centrale si locale, in limita alocatiilor bugetare aprobate, iar in cazul in care nu exista bugete aprobate in acest sens, se recomanda organizarea unor activitati cu amploare redusa care nu necesita resurse financiare.

„Motivele pentru recenta crestere inregistrata de invatamantul profesional sunt foarte clare: cresterea economiei are nevoie de resurse umane bine pregatite in meserii. De asemenea, deschiderea Romaniei catre piata europeana necesita oameni foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional. Facilitatile acordate elevilor (bursa, internat si decont transport) si companiilor care investesc in acest tip de educatie, reprezinta si ele un imbold”, se arata in expunerea de motive a proiectului, initiat de deputatii Raluca Turcan si Florica Cherecheş.

Initiatorii precizeaza ca, in prezent, sunt 1.195 de institutii de invatamant profesional si tehnic, dar care sunt raspandite inegal pe teritoriul tarii. In acest sens, Turcan si Chereches dau exemplu regiunea de nord-est, unde sunt 242, iar in Bucuresti-Ilfov doar 68.

„Prin acest proiect de lege dorim sa oferim un cadru national care sa ofere ocazia de a promova invatamantul profesional si tehnic. Astfel, Ziua de 25 Noiembrie, va fi declarata Ziua Nationala a Meseriilor. Am ales data de 25 noiembrie pentru ca in aceasta zi a anului 1864 a fost promulgata de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza Legea asupra instructiunii a Principatelor Unite Romane, care statua pentru prima data invatamantul profesional”, potrivit documentului citat.

Aleşii vor să promoveze astfel învăţământul profesional şi tehnic. Proiectul de lege, iniţiat de deputatele Raluca Turcan şi Florica Cherecheş, este semnat de mai mulţi parlamentari PNL, USR şi PMP. Prima Cameră sesizată este Senatul.

Spynews
Cine e presupusa iubită a lui Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu. Primele declarații ale tinerei despre relația pe care o are cu antrenorul
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
Capital.ro
Banii cash sunt gata să dispară. Anunțul Băncii Naționale pentru cei cu numerar
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă! Vlăduța Lupău, apariție spectaculoasă la botezul fiului său. Detaliul unic pe care puțini l-au observat
DailyBusiness
Milioane de oameni vor avea CIPURI ÎN CREIER. Ce vor putea face cu ele
Adevarul
Dispariția celui numit „Bill Gates al Marii Britanii“, în naufragiul misterios al unui iaht de lux în Sicilia, scoate la iveală legăturile sale cu serviciile secrete
Spynews
Mihai Trăistariu vrea să fie readus la viață cu ajutorul unei proceduri de criogenare. Câte sute de mii de euro trebuie să plătească: ”Mi-am anunţat şi prietenii”
Spynews
Mesajul lui Ed Sheeran pentru români, înainte de concertul de sâmbătă! Ce trebuie să știe cei care și-au cumpărat bilete la show-ul îndrăgitului cântăreț / VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu era să declanșeze un război. România a trăit periculos
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
ULTIMA ORĂ! Ce au găsit medicii în trupul lui Filip? De ce ar fi murit, de fapt, la cursul de înot
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Noi ajutoare din partea statului, de la 1 septembrie! Cine sunt românii care primesc sume de ordinul miilor de lei
Capital.ro
Patrick Mouratoglou a spus adevărul despre Simona Halep: Răul este făcut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Revolutie in sistemul de pensii pentru femei! Varsta de pensionare creste in 2024, dar se introduc noi beneficii pentru mame
MediaFlux
Seful Casei de Pensii recunoaște. CÂTE decizii de recalculare SUNT GREȘITE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...