Reprezentanţii Jandarmeriei Română au postat, pe pagina de Facebook a instituţiei, un filmuleţ de 11 minute, în care prezintă succesiunea „evenimentelor şi a agresiunilor repetate asupra forţelor de ordine” la mitingul de pe 10 august.
„Având în vedere speculațiile din spațiul public referitoare la intervenția jandarmilor din data de 10 august a.c., vă prezentăm”, este mesajul transmis de Jandarmeria Româna, care însoţeşte materialul video.
Coordonatorul operaţiunii din 10 august din Piaţa Victoriei, maiorul Laurenţiu Cazan, a declarat joi, la TVR, că manifestaţia a fost intens mediatizată şi că a fost precedată nu doar de mesaje de mobilizare, ci de mesaje care duceau la creşterea gradului de tensiune, „care îndemnau la violenţă” şi a spus că un alt specific al evenimentelor din piaţă a fost acela că, spre deosebire de alte dăţi, manifestanţii paşnici nu i-au mai izolat pe cei violenţi.
Numărul plângerilor în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei a ajuns la 206, iar până acum au fost făcute 81 de audieri, a anunţat miercuri seară Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul general Augustin Lazăr a dat asigurări miercuri că vor fi luate toate măsurile legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor şi care vizează agresarea unor persoane din rândul participanţilor sau al forţelor de ordine, la protestul de vineri seară din Piaţa Victoriei, pentru clarificarea modului în care s-au derulat evenimentele, el afirmând că anchetele vizează lămurirea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acţionat persoanele cu funcţii de decizie, dotarea şi folosirea echipamentelor, armament şi muniţie, îanaliza ordinelor şi a modului de executare a acestora.
El a precizat că investigaţiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijenţă în serviciu şi a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acţiunii jandarmilor, respectiv folosirea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de expresii jignitoare, ameninţarea şi lovirea sau alte violenţe.
Tot pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române, a fost postată o înregistrare care arată „modul de intervenţie al forţelor de ordine publică din Uniunea Europeană şi Statele Unite, în situaţii de restabilire a ordinii de drept”.
Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor la protestul din 10 august, a spus că îşi cere scuze faţă de persoanele care au suferit „în mod gratuit” în urma intervenţiei forţelor de ordine, acesta subliniind că nu a luat o decizie în privinţa unei demisii şi că nici nu are ce să-şi reproşeze.
„Îmi cer scuze faţă de toţi cei care au toţi cei suferit în mod gratuit de pe urma intervenţiei Jandarmeriei. Astfel de situaţii sunt analizate punctual. (…) Îmi asum tot ce s-a întâmplat în piaţă.”, a declarat maiorul Laurenţiu Cazan, la TVR 1.