„Nu tot ce scrie pe Facebook este realitate şi lumea trebuie să aibă discernământ. Citeşte, are liber acces la toate informaţiile, dar totuşi să trieze informaţiile cu capul lor, cu creierul lor şi să analizeze şi să vadă oare informaţia asta poate să fie adevărată”, a afirmat Arafat.
El a dat ca exemplu o solicitare la 112 prin care se spunea că este un miros puternic de gaze în Piaţa Victoriei.
„Am să vă dau un exemplu: acum două zile a sunat cineva la 112 şi a spus că este un miros puternic de gaze, să vină pompierii repede în Piaţa Victoriei. Au apărut pompierii acolo, normal, persoana care a solicitat ştia foarte bine cu ce vin pompierii (…), maşina specială pentru investigarea gazelor, substanţelor chimice. Pompierii au preluat mai multe prelevări şi toate rapoartele prelevărilor au fost negative. Au plecat. Au trecut câteva ore. Poza lor acolo a fost pe un cont de Facebook şi totul corelat cu o investigare care se face pe arme de război, şi cu ONU, şi cu toate aceste lucruri. Astfel de ştiri trebuie să fie extrem de atent gândite de populaţie şi filtrate”, a explicat Arafat.
Acesta le-a recomandat oamenilor ca atunci când văd o informaţie pe Facebook „să citească cu creierul, nu cu emoţiile, şi să diferenţieze ce poate fi adevărat de ce nu poate fi adevărat”.
Arafat: Până miercuri 64 de pacienţi s-au prezentat la spital, iar joi – 16
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că până miercuri 64 de persoane care au participat la incidentele din 10 august din Piaţa Victoriei s-au prezentat la spital, iar joi – 16.
„Până ieri (miercuri -n.r.) au fost 64 de pacienţi care s-au prezentat şi joi 16 care s-au prezentat la spital. Majoritatea ieri s-au prezentat la spital pentru că s-a intensificat pe Facebook discuţia că trebuie toată lumea să meargă la control. Gândiţi-vă că dacă toţi cei care au fost în piaţă ar lua în serios ce s-a scris pe Facebook, că toată lumea să meargă la control la medic, noi ne-am fi blocat complet Unităţile de Primiri Urgenţe”, a spus Arafat joi la Digi 24.
El a explicat că majoritatea celor care s-au prezentat la spital au avut temeri pentru că au fost expuşi la gazele lacrimogene folosite de jandarmi.
„S-au făcut analize şi din ce ştiu de la colegii noştri nu s-a constat nimic. (…) Sunt două grupuri de oameni care au venit: oameni cu probleme – mai puţini – şi au venit oameni mai mulţi care au venit de teamă”, a punctat Raed Arafat.
Acesta a explicat că dacă oamenii nu prezintă simptome înseamnă că au trecut peste situaţia respectivă şi nu are rost să se ducă la spital.