„Fiecare şcoală va decide asupra datei festivităţilor de deschidere a noului an şcolar. Nu facem nicio recomandare în acest sens”, a spus ministrul Educaţiei.
Mai mulţi profesori s-au arătat nemulţumiţi de intenţia conducerii unităţii de învăţământ în care predau de a-i aduce la şcoală sâmbătă 15 septembrie, pentru festivitatea de deschidere a noului an. „Mergem la şcoală în fiecare zi, dar nu sâmbătă sau duminică, decât dacă ne vor fi plătite aceste zile”, se arată într-un comunicat al unui grup de profesori.
Întrebată dacă profesorii pot fi obligaţi să meargă la şcoală sâmbătă, 15 septembrie, ministrul Educaţiei a precizat că o decizie în acest sens trebuie luată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ.
Ministrul Educaţiei a anunţat în 3 septembrie că noul an şcolar va începe la 17 septembrie, ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea părinţilor, dar şi pentru că, astfel, va fi o săptămână în plus pentru pregătirea unităţilor de învăţământ.
„Au fost foarte multe solicitări din partea părinţilor. Este corect să răspundem acestora”, a spus ministrul Educaţiei, care a precizat că începerea anului şcolar la 17 septembrie a fost luată, în şedinţa de guvern de sâmbătă, în condiţiile în care data tradiţională, de 15 septembrie, este o zi de sâmbătă.
Andronescu a subliniat că amânarea începutului de an şcolar din 10 în 17 septembrie va oferi încă o săptămână pentru rezolvarea problemelor pe care le au şcolile, inclusiv cele legate de clasa pregătitoare, introdusă în premieră în ciclul primar.
Anul şcolar 2012-2013 ar fi trebuit să înceapă, potrivit calendarului anunţat iniţial de Ministerul Educaţiei, la 10 septembrie, cu primul semestru programat până în 21 decembrie.