Acest articol a fost însă eliminat din proiectul Legii pensiilor. Libertatea vă prezintă mai jos prevederile comparate. Prima captură este din proiectul de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, iar a doua, din actuala legislație.
De altfel, inclusiv pe site-ul Casei de Pensii se arată negru pe alb că, în acest moment, aceste persoane beneficiază de pensie de invaliditate, indiferent de cât au cotizat.
De asemenea, în proiectul Legii pensiilor nu mai este nici prevederea că elevii, studenții și ucenicii care și-au pierdut capacitatea de muncă în timpul practicii primesc pensie de invaliditate.
Mai mult, pentru a primi pensie de invaliditate, trebuie să fie îndeplinite cumulativ trei condiții: nu au împlinit vârsta de pensionare, au contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de pensii și și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.
Condiția de a contribui cel puțin 15 ani în sistemul de pensii nu exista până acum. Acest lucru înseamnă că, dacă suferi un accident de muncă la 10 ani după angajare și ai rămas în incapacitate de muncă, statul nu îți va mai acorda pensie de invaliditate.
O astfel de condiție exista până acum, dar doar în cazul celor care nu mai pot lucra din cauza unor accidente care nu au legătură cu munca.
Proiectul mai arată că statul va acorda în continuare asistență celor care au fost răniți în Revoluția din 1989 și nu mai pot lucra.
Pensia de invaliditate: de câte feluri poate fi invaliditatea
Mai multe detalii pe Libertatea.ro