Opoziţia acuză că de la audierea din Parlament a lipsit prefectul Capitalei

Opoziţia a criticat marţi modul în care s-a desfăşurat audierea ministrului de Interne Carmen Dan şi a reprezentanţilor Jandarmeriei în comisia de apărare din Parlament, unde aceştia au fost chemaţi de PNL să dea explicaţii despre intervenţia forţelor de ordine la mitingul din 10 august. Opoziţia acuză că, deşi au fost puse multe întrebări, ministrul de Interne a răspuns doar la câteva.
Romania TV
21 aug. 2018, 12:14
Opoziţia acuză că de la audierea din Parlament a lipsit prefectul Capitalei

Deputaţii PNL şi USR spun că au participat la comisie mai mult ca spectatori, pentru că nu le-a fost arătat raportul şi nici măcar nu ştiu care erau informaţiile clasificate. Deputatul PNL Victor Dobre a atras atenţia că de la audiere a lipsit prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. „Nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele intervenţiei”, a spus Victor Dobre, precizând că imediat ce se va relua activitatea parlamentară, va solicita audierea în comisia de apărare a prefectului.

„Principalul aspect pentru care noi am solicitat audierea ministrului de Interne a fost clarificarea a două probleme esenţiale în legătură cu evenimentele din 10 august – cine a decis intervenţia în forţă a Jandarmeriei şi de ce această intervenţie a fost la un nivel cum nu s-a mai întâmplat de câteva zeci de ani în România. Din păcate, de-a lungul întregii discuţii, în jurul acestei teme se pare că astăzi aici nu a fost prezent un singur personaj, respectiv prefectul Capitalei, care este cel care a decis, aşa cum ne-au explicat doamna ministru şi alţi colegi din conducerea ministerului, care a decis singur, consultându-se şi cu comandantului de dispozitiv. Deci acest lucru ni s-a spus. Din păcate, nefiind decidentul, nu am avut cu cine clarifica motivele, nivelul intervenţiei, de ce s-a decis la ora 20.00 şi s-a intervenit la 23.00 şi aşa mai departe”, a declarat deputatul PNL Victor Dobre la finalul audierii ministrului de Interne în comisia de apărare, potrivit News.ro.

El a spus că, imediat ce va fi reluată activitatea Parlamentului, PNL va solicita audierea în comisie a prefectului Speranţa Cliseru.

Opoziţia a criticat modul în care s-a desfăşurat audierea ministrului de Interne şi a conducerii Jandarmeriei, fără presă şi fără ca ministrul Carmen Dan să răspundă la toate întrebările.

Deputaţii PNL şi USR au spus că au asistat ca spectatori şi au fost „”uaţi la mişto”, că întreagă audiere a fost o bătaie de joc şi că lucrurile sunt extrem de grave dacă, de exemplu, în 2018 jandarmii au ajuns să poarte căşti cu indicative acoperite cu bandă neagră pentru că nu au suficiente echipamente, iar acele căşti au fost luate de fapt de la alţi jandarmi.

Ei au mai spus că nici măcar nu ştiu exact care sunt acele informaţii clasificate despre care a vorbit Carmen Dan, fiindcă aceasta doar le-a „fluturat” raportul, fără ca documentul să le fie arătat. În plus, au spus ei, cele mai multe întrebări pe care l-au adresat ministrului de Interne au fost strict legate de intervenţie.

„Cele mai multe întrebări ţineau de intervenţie, de exemplu dacă au fost în regulă loviturile în cap date de jandarmi oamenilor paşnici. Probabil că e superclasificată această informaţie. Am întrebat dacă este normal să foloseşti gazul de la 10 centimetri către persoane care stau pe jos şi nu reprezintă un pericol. Probabil că şi această informaţie e clasificată, pentru că nu ni s-a răspuns”, au declarat deputaţii USR.

La şedinţa comisiei parlamentare, convocate în urma solicitării PNL, au fost prezenţi, alături de Carmen Dan, maiorul Laurenţiu Cazan, coordonatorul intervenţiei din Piaţa Victoriei, şeful DSU, Raed Arafat şi fostul şef al Jandarmeriei Sebastian Cucoş.

Incidente extrem de violente au avut loc în 10 august la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind „eminamente defensive”, iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.

Peste 400 de persoane au fost rănite, iar Parchetul General face o anchetă cu privire la modul de intervenţie a Jandarmeriei. Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese luni la 351.

Citeşte şi: Carmen Dan, despre violenţele din Piaţa Victoriei: 10 jandarmi au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță ce sunt, de fapt, restanțele karmice. Cum se face abordarea corectă a relațiilor din viața noastră
Capital.ro
Decizie pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Nu se mai repară?! Comisia Europeană a dat ordin
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Adevărul despre tăierile de posturi la CJ Bihor. Cine sunt cei doi angajați care au reușit să câștige în instanță
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Noi reguli la îmbarcarea în avion. Aveți mare grijă cu ce vă îmbrăcați
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensii 2025: Ce se întâmplă cu indexarea? Avertismente dure pentru 5 milioane de români
Cancan.ro
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a dezvăluit! Cine e sigur în spatele lui Călin Georgescu: Este al lor!
StirileBZI
Amendă de 2.500 lei pentru cei care stau la bloc dacă nu fac asta! Este legat de numărul apartamentului
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Donald Trump suspendă asistenţa externă pentru dezvoltare la început de mandat
MediaFlux
Se MAJOREAZĂ PENSIILE și în 2025! ANUNȚ privind INDEXAREA veniturilor SENIORILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
De la horă la petarde: cum s-a transformat Ziua Unirii în Ziua Dezbinării