Ministrul Justiţiei: Au fost depuse patru candidaturi pentru postul de judecător la Tribunalul Uniunii Europene

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă că până acum au fost depuse patru candidaturi pentru postul de judecător la Tribunalul Uniunii Europene. Candidaturile pot fi depuse până în 24 august, iar interviurile cu comisia de evaluare prezidată de ministrul Justiţiei vor avea loc în perioada 11 - 12 septembrie.
Romania TV
21 aug. 2018, 17:14
Ministrul Justiţiei: Au fost depuse patru candidaturi pentru postul de judecător la Tribunalul Uniunii Europene

„Până în prezent, la Ministerul Justiţiei, sunt înregistrate patru candidaturi pentru postul de judecător la Tribunalul Uniunii Europene! „, a scris ministrul Justiţiei, marţi seară, pe Facebook.

Ministerul Justiţiei a publicat în 10 august anunţul privind selecţia candidaţilor României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, fiind este necesar să se completeze nouă posturi suplimentare de judecători începând cu 1 septembrie 2019.

România se numără printre cele nouă state membre chemate să desemneze un judecător suplimentar la Tribunalul UE, iar cei nouă judecători vor fi numiţi începând cu 1 septembrie 2019. În ceea ce priveşte numirea celor nouă judecători suplimentari, mandatele a patru dintre cei nouă judecători suplimentari (inclusiv mandatul judecătorului român) care urmează să fie numiţi începând cu 1 septembrie 2019 încetează la 31 august 2022 (mandat scurt de 3 ani).

Ministerul Justiţiei preciza că statele membre sunt invitate să îşi transmită propunerile pentru posturile vacante cât mai curând posibil şi, în orice caz, înainte de 1 octombrie 2018.

Condiţiile şi modalitatea de numire a judecătorilor la Tribunal sunt prevăzute de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi de dispoziţiile corespunzătoare din Statutul CJUE, iar potrivit acestora judecătorii Tribunalului sunt numiţi de comun acord de către guvernele statelor membre, pentru o perioadă de şase ani. La fiecare trei ani are loc o înlocuire parţială. Membrii care şi-au încheiat mandatul pot fi numiţi din nou.

Potrivit Ministerului Justiţiei, candidaturile pot fi depuse până în 24 august inclusiv, la sediul ministerului, în format hârtie şi electronic (CD), prin poştă sau servicii de curierat, sau la adresa de email [email protected], cu confirmare de primire. Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecţie, iar lista candidaţilor care vor susţine interviul va fi publicată pe site-ul Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe şi al Consiliului Superior al Magistraturii. Candidaţii ale căror dosare au fost selectate vor fi notificaţi individual, pentru susţinerea unui interviu în faţa Comisiei de selecţie, prezidată de ministrul Justiţiei.

Interviul va fi organizat în perioada 11 – 12 septembrie 2018, la sediul Ministerului Justiţiei. Interviul va avea loc în limba română, însă vor fi adresate şi întrebări în limba franceză/engleză. Cunoaşterea oricăror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj.

Ministerul Justiţiei precizacă evaluarea candidaţilor se realizează în funcţie de următoarele criterii: calificarea juridică a candidatului; experienţa profesională; capacitatea de a exercita funcţii judiciare; competenţele lingvistice; capacitatea de a lucra într-un mediu multicultural, care reflectă diferite sisteme juridice; lipsa oricărei îndoieli cu privire la independenţa, imparţialitatea, probitatea şi integritatea candidatului. La finalizarea audierilor, Comisia selectează candidatul care a obţinut cel mai mare punctaj, precum şi două propuneri de rezervă, în ordinea punctajului obţinut.

Comisia de selecţie este formată din ministrul Justiţiei, ministrul Afacerilor Externe, un membru al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de Plenul acestuia la invitaţia ministrului justiţiei şi doi foşti judecători la instanţele europene.

Rezultatele procedurii de selecţie aprobate sunt publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, al Ministerului Afacerilor Externe şi al Consiliului Superior al Magistraturii.

Conform procedurii adoptate, propunerile Comisiei de selecţie sunt comunicate Executivului spre aprobare, iar acesta va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcţia de judecător al Tribunalului Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre.

Spynews
Cine e presupusa iubită a lui Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu. Primele declarații ale tinerei despre relația pe care o are cu antrenorul
Bzi.ro
Anna Lesko a încins atmosfera pe plajă, în costum de baie! Artista arată senzațional la 45 de ani!
Fanatik.ro
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
Capital.ro
Banii cash sunt gata să dispară. Anunțul Băncii Naționale pentru cei cu numerar
Playtech.ro
WOW cât de frumoasă! Vlăduța Lupău, apariție spectaculoasă la botezul fiului său. Detaliul unic pe care puțini l-au observat
DailyBusiness
Milioane de oameni vor avea CIPURI ÎN CREIER. Ce vor putea face cu ele
Adevarul
Dispariția celui numit „Bill Gates al Marii Britanii“, în naufragiul misterios al unui iaht de lux în Sicilia, scoate la iveală legăturile sale cu serviciile secrete
Spynews
Mihai Trăistariu vrea să fie readus la viață cu ajutorul unei proceduri de criogenare. Câte sute de mii de euro trebuie să plătească: ”Mi-am anunţat şi prietenii”
Spynews
Mesajul lui Ed Sheeran pentru români, înainte de concertul de sâmbătă! Ce trebuie să știe cei care și-au cumpărat bilete la show-ul îndrăgitului cântăreț / VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu era să declanșeze un război. România a trăit periculos
Ego.ro
Singura femeie care l-a părăsit pe Alain Delon i-a înnebunit pe bărbați cu trupul ei! FOTO incredibile, la 58 de ani
Prosport.ro
Românca și-a părăsit soțul în America și se iubește cu un milionar celebru!
wowbiz.ro
Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”
Cancan.ro
ULTIMA ORĂ! Ce au găsit medicii în trupul lui Filip? De ce ar fi murit, de fapt, la cursul de înot
Playsport.ro
Cum a fost surprins Rică Răducanu la terasa pe care o are la Neptun. Celui care l-a filmat nu i-a venit să creadă
kanald.ro
Ministrul Muncii vine cu clarificări, după scandalul recalculării pensiilor: „Pensia nu scade”. Ce se întâmplă cu pensiile românilor de la 1 septembrie
Capital.ro
Patrick Mouratoglou a spus adevărul despre Simona Halep: Răul este făcut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
stirilekanald.ro
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
substantial.ro
Revolutie in sistemul de pensii pentru femei! Varsta de pensionare creste in 2024, dar se introduc noi beneficii pentru mame
MediaFlux
Seful Casei de Pensii recunoaște. CÂTE decizii de recalculare SUNT GREȘITE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...