Daca nu ii alimentezi copilului rezerva de energie inca de la prima ora, pana la pranz el va trebui sa ia energie din propriile sale depozite. In aceasta situatie, hormonii stresului necesari sa mobilizeze aceasta energie depozitata vor genera copilului tau iritatie si oboseala. In plus, ii va scadea copilului capacitatea de a invata sau a se comporta bine. Daca vrei ca puiul tau sa isi inceapa ziua debordand de energie in loc sa se tarasca ostenit spre scoala, asigura-te ca ii oferi un start nutritiv substantial.
Cu cat este mai echilibrat micul dejun, cu atat sunt mai echilibrate functiiile creierului.
De ce este important micul dejun
Daca deseori esti grabita dimineata si consideri ca nu iti ramane timp pentru micul dejun, poate informatiile de jos – rezultate in urma studiilor prezentate de echipa de medici de la drSears.com – te vor ajuta sa intelegi mai bine necesitatea acestei mese de start:
Cei ce mananca micul dejun obtin note mai mari, sunt mai atenti, participa mai mult la discutiile din clasa si se descurca mai bine in situatiile complexe decat cei care sar peste micul dejun.
Copiii care sar peste micul dejun au tendinta ca toata ziua sa manance dezordonat, sa prefere junk-food-ul, mancarea mai putin nutritiva. Ei simt nevoia unei gustari bazate pe zahar pentru ca nu au suficienta energie pana la ora pranzului, fiind cu rezervorul gol de energie.
Performanta la scoala este afectata atat de faptul ca mananca sau nu micul dejun, dar si de CE mananca. Copiii care mananca o combinatie de proteine si carbohidrati sunt mai atenti si mai performanti decat cei ce mananca ori prea multe proteine ori prea multi carbohidrati. Un mic dejun cu multi carbohidrati si putine proteine genereaza mai degraba o stare de sedare decat de inviorare si stimulare a creierului copilului peste zi.
Copiii care mananca dimineata produse cu mult calciu (lactate, de exemplu) se comporta mult mai bine si au randament mult mai mare la scoala.
Stressul diminetii creste nivelul hormonului de stress din sange. In consecinta, pentru a restabili echilibrul emotional, creierul poate emite in restul zilei semnale percepute de organism drept „pofta de dulce”, de produse cu zahar.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.