Augustin Lazăr, procurorul general al României, a calificat perioada actuală ca fiind „una dificilă pentru justiţie şi statul de drept din România” şi a dat publicităţii corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei şi CSM pe tema protocoalelor. Lazăr a afirmat că primele informaţii despre existenţa protocolului din decembrie 2016 au fost prezentate instituţiilor abilitate în martie 2017, precizând că „adevărul este riguros, este concret, este unul singur„.
În plus, procurorul general a afirmat că toate protocoalele cu SRI au fost denunţate de părţi, fiind, deci, lipsite de efecte.
„Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută – cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI. Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului. (…) Fac publică corespondenţa purtată cu ministerul Justiţiei şi CSM, adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, este unul singur. Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România. A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român”, a precizat Lazăr într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, toate protocoale încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, „şi apoi demontate prompt şi lipsite de efecte”, în contextul suspiciunilor apărute în spaţiul public.
„Protocolul din 2016 nu aveam niciun motiv să nu-l prezentăm din moment ce toată lumea ştia de el, nu produsese efecte, era în procedură de declasificare. I-am pus la dispoziţie şi protocoalele încheiate cu MAI, care fuseseră şi declasificate, şi reînregistrate la nesecret, dar era bine ca domnul ministru să ştie. Domnul ministru al Justiţiei comunică în 9.05.2018 Consiliului Superior al Magistraturii : ‘Vă comunicăm că Ministerul Justiţiei, în calitate de organ al administraţiei publice centrale, nu are atribuţia legală de a analiza şi de a emite un punct de vedere referitor la conţinutul şi efectele unui protocol încheiat între alte instituţii publice”. A fost absolut surprinzător când am văzut că sâmbătă era deja un alt punct de vedere care era adaptat noii situaţii ivite”, a declarat Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, pe pagina de Facebook, că va face propria conferinţă de presă pentru a comenta afirmaţiile procurorului general. Întâlnirea este anunţată pentru ziua de marţi.
”În cursul zilei de marti, 28 august 2018, voi susţine o conferinţă de presă referitoare la recentele afirmaţii ale procurorului general de pe lângă PICCJ!”, a scris Tudorel Toader pe Facebook, luni, la scurt timp după ce s-a încheiat declaraţia de presă susţinută de Augustin Lazăr.
Ministrul Justiţieia evitat să comenteze afirmaţiile procurorului general, Augustin Lazăr, referitoare la corespondenţa purtată cu Ministerul Justiţiei pe tema protocoalelor, spunând doar că fiecare se exprimă în funcţie de propriile „limite de înţelegere”.
„Se numeşte libertate de exprimare, iar fiecare se exprimă după cum îi dictează limitele de înţelegere, ca să nu vorbesc de altele”, a declarat Toader la ieşirea din sediul Ministerului Justiţiei.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut luni că a anunţat de mult că va fi făcută o evaluare a procurorului general.
„Decizia de demarare a procedurii de evaluare a procurorului general nu a venit nici din senin, nici din circumstanţial. Eu am observat de-a lungul timpului, şi probabil aţi observat şi dumneavoastră, cum Ministerul Public s-a îndepărtat treptat de la rolul constituţional pe care-l are. Eu am observat cum activitatea ministerului s-a îndepărtat progresiv de la rolul de garantare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Criteriile sunt cele din lege. Voi face evaluarea. În maximum 30 de zile voi prezenta public rezultatele. Eu nu aş spune acum că vor fi negative sau pozitive. Ca şi în precedent, voi face o radiografie a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general şi voi trage o concluzie”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei Tudorel Toader, citat de news.ro.
Acesta a explicat că a anunţat de mult că va exista o astffel de evaluare.
„Nu întâmplător spuneam că vine o vreme când fiecare trebuie evaluat. Sigur, şi eu voi fi evaluat la un moment dat. Ceea ce înseamnă că nu fac decât să pun în aplicare ce spuneam eu atunci”, a mai spus Toader.
Ministrul Justiţiei a precizat, comentând tema protocoalelor încheiate de Ministerul Pi=ublic cu SRI, că e consideră „nefireşti”.
„Respectivele protocoale sunt absolut nefireşti. Avem Constituţie, avem legi suficient de clare de natură să interpretăm. Nu ministrul Justiţiei stabileşte legalitatea sau ilegalitatea unui act”, a mai spus Ministrul Justiţiei.
Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat, duminică, la RFI, că anunţul privind evaluarea sa a fost „brusc” şi nu se aştepta, având în vedere că ministrul Justiţiei părea să-şi dorească o relaţie de comunicare „armonioasă” cu Ministerul Public.