”Aceste declaraţii sunt un semnal foarte prost transmis tinerilor”, şi-a exprimat îngrijorarea Joël Deumier, preşedintele SOS Homophobie. „Religia şi medicina, mai ales psihiatria, sunt cei doi mari inamici istorici” ai drepturilor persoanelor homosxuale, aminteşte el.
După ce s-a întors din Irlanda, în urma unei vizite dominate de scandalul abuzurilor pedofile ale clerului, Papa Francisc a provocat indignare spunând despre orientarea sexuală că, ”atunci când asta se manifestă încă din copilărie, psihiatria are multe lucruri de făcut, pentru a vedea cum sunt lucrurile”. Această declaraţie a fost corectată luni de Vatican, care a retras din transcrierea oficială trimiterea la ”psihiatrie”, afirmând că Suvernaul Pontif nu vrea să asismileze homosexualitatea ”unei boli psihiatrice”.
Declaraţiile iniţiale ale Suveranului Pontif au provocat indignarea comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT). ”Homosexualitatea nu este o boală, homofibia este”, a subliniat Clémence Zamora-Cruz, o purtătoare de cuvânt a Inter-LGBT, care aminteşte foste practici medicale de ”vindecare” a homosexualităţii precum ”lobotomiile sau electroşurile”.
Aceste metode nu mai sunt în uz, însă ”terapii de conversie” sunt propuse în continuare, mai ales în Statele Unite, unde ele sunt adesea furnizate de către grupuri creştine conservatoare. Teorii ”pseudo-ştiinţifice şi periculoase”, denunţă ea.
Franţa a retras homosexualitatea de pe lista bolilor mentale în 1981, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut acest lucru abia în 1990.