Topul celor 3 greşeli pe care părinţii le fac atunci când încearcă să-şi educe copiii despre bani

Educatia copiilor porneste de la adult si deriva din educatia parintelui. Adultii din jurul copiilor sunt cei care ii cresc, contribuie la dezvoltarea lor, iar parintii sunt cele mai importante fiinte pentru copil. Roxana Bucur, autoarea cartii pentru copii ,,Maruntila si Bancnotila", a realizat pentru Superbebe.ro topul celor 3 greseli pe care parintii le fac atunci cand incearca sa-si educe copiii despre bani.
Romania TV
01 sept. 2018, 06:40
Topul celor 3 greşeli pe care părinţii le fac atunci când încearcă să-şi educe copiii despre bani
Pentru fiecare dintre noi, parintii reprezinta modelele emblematice a modului in care noi actionam, ne comportam, vorbim si gandim. Ei ne-au format, atat din perspectiva educationala, cat si din perspectiva experientiala. Experientele create de ei, acelea la care am avut acces in perioada copilariei, au pus amprenta asupra modalitatilor decizionale de la varsta adulta.

Astfel, parintii, fara premeditare creeaza cadrele dezvoltarii si deciziilor copilului lor. Aici, pot interveni erori, distorsionari educationale, care depind de experientele la care si parintii nostrii au avut parte in viata lor, atat in viata lor de adult, cat si in viata lor de copii transmise de parintii lor.

Greselile pe care parintii le pot face fara intentie, in ceea ce priveste educatia financiara a copiilor lor sunt:

  1. Considera ca educatia financiara nu este importanta si copiilor nu ar trebui sa li se vorbeasca despre bani.

Mentalitatea de „oamenii mari” si „oamenii mici”, ii descurajeaza pe copii de a creste, de a se dezvolta, si anume: de a acumula informatii fiind pusi, din start, intr-o pozitie de inferioritate. Faptul ca, sunt mici copiii nu denota ca ei nu inteleg lucrurile „de oamenii mari”, ba din potriva. Ei inteleg foarte multe lucruri complexe, insa nedezvoltarea limbajului denota incapacitatea de a exprima ceea ce ei inteleg. Ei inteleg foarte usor cand parintii sunt suparati sau au o problema, desi acestia nu le-o comunica copiilor si fac, in asa fel, incat sa ascunda. De asemenea cand parintii nu se inteleg, copiii simt si inteleg ceea ce s-a intamplat.

Copiii vad ca parintii lor cumpara cu „niste bucati de plastic” haine, mancare jucarii. De asemenea, vad ca parintii lor sunt mereu plecati si spun ca: „sunt plecati la munca sa aduca bani”. Ce sunt banii, cum se fac banii, ei nu stiu, insa li se poate explica.

Daca parintele, in schimb, considera ca este „prea mic” copilul lui pentru a discuta cu el despre bani, ia decizia, pentru copil, de a il lasa mic in raport cu puterea informationala necesara din acest punct de vedere. Cand va fi mare, nu va mai fi interesat de bani, pentru ca nu mai are curajul sa intrebe despre bani si va cheltui tot ceea ce va castiga, va face decizii financiare gresite sau se va dezinteresa total de partea materiala si va actiona numai atat cat sa poata sa „supravietuiasca”, fara a realiza obiective financiare, fara a urmari partea materiala intr-o activitate desfasurata, putand fi prada usoara celor care sunt educati financiar si urmaresc partea materiala in activitatile intreprinse.

Banilor daca nu li se acorda atentie, pot fi cei mai puternici stapani, stapanind slabiciunea umana sau pot fi, la fel de bine, cei mai servili „sclavi”, daca oamenii stiu sa ii gestioneze si le acorda importanta cuvenita.

  1. Considera si comunica faptul ca: „banii sunt rai”

Banii sunt energie, sunt un material in baza caruia se realizeaza „schimburi”, atat schimburi materiale, cat si informatie.

Banii aduc valoare in comunitate si in sfera individuala. Ei sunt o resursa, iar capacitatea de a genera aceasta resursa, in mod continuu, pentru a sustine nevoile zilnice denota capacitatea individuala de a crea valoare. Lipsa capacitatii de a genera resurse, de a crea o valoare suficient de mare, incat resursa financiara sa fie una multumitoare genereaza frustrare si se ajunge la a se considera ca: „banii sunt rai”. De asemenea si lipsa gestionarii acestora conduce la mentalitatea de rautate a banilor.

Daca copilul aude aceasta vorba, va face tot posibilul in viata sa nu aiba bani pentru a nu fi un „om rau”. Fie va cheltui tot ceea ce castiga, fie va pierde bani in investitii riscante, neprofitabile.

Citeste continuarea pe superbebe.ro

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde e bine să te muți după ce ieși la pensie. Vârstnicii se bucură de numeroase activități aici, dar și de prețuri mici
Capital.ro
Ucraina a blocat complet România. Decizia venită direct de peste graniță
Playtech.ro
Mihaela Cambei, încă o româncă între agonie și extaz! Ce medalie se aștepta să ia la Olimpiada de la Paris
DailyBusiness
Alertă la Casa Națională de Pensii. Daniel Baciu anunță cine sunt vârstnicii ar putea ajunge în instanță
Adevarul
Cele cinci cetăți dacice din România de neuitat. Cum ajungem în cele mai misterioase locuri din Munții Carpați VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Culiță Sterp, lăsat liber. Cum justifică judecătorii decizia
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Un român a comandat „meniul zilei” la „împinge tava” din Eforie Nord, pentru 25 de lei. Ce a primit să mănânce, de fapt
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Alexandra Rafila și șefa Colegiului Medicilor, noi declarații după anchetele privind decesele în lanț de la Spitalul Pantelimon: „Sunt acuzații extrem de grave, iar dacă se confirmă..””
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Îți anulează garantat permisul auto. Românii fac iar școala de șoferi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Scandal URIAȘ la înmormântarea lui Nicu Covaci! Porțile cimitirului au fost ÎNCUIATE
substantial.ro
Joe Biden exprimă îngrijorări privind transferul pașnic al puterii în cazul unei înfrângeri a lui Donald Trump
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!