Două fregate înarmate cu rachete de croazieră Kalibr, capabile să lovească ţinte la sol sau nave de suprafaţă, au fost trimise sâmbătă în Mediterana, scrie Kommersant, citând o sursă anonimă din Statul Major.
În urma acestei desfăşurări, flota rusă dispune de zece nave şi două submarine în largul Siriei, cel mai important contingent de la începutul conflictului, în 2011, notează Izvestia, la rândul său. Din acest contingent mai fac parte în special un crucişător lansator de rachete, un distrugător destinat luptei anti-submarine şi trei nave de patrulare, potrivit unei surse Ministerul Apărării, scrie Agerpres.
Armata rusă i-a acuzat sâmbătă pe rebelii sirieni că pregătesc o ‘provocare’ cu arme chimice în provincia Idlib, pentru a face responsabil regimul de Damasc şi a justifica astfel lovituri occidentale asupra poziţiilor forţelor guvernamentale. Moscova a mai afirmat că serviciile secrete britanice ‘participă activ’ la această ‘provocare’ în Idlib, una din ultimele regiuni care nu se află sub controlul armatei siriene.
În aprilie, forţele americane, franceze şi britanice au lovit cu rachete ţinte ale regimului sirian ca reacţie la un atac chimic la Duma, în apropiere de Damasc, imputat forţelor lui Assad. În replică, Rusia a denunţat o ‘înscenare’, potrivit Agerpres.
Marţi, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a afirmat că luptătorii grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS, formată din membri ai fostei ramuri al Al-Qaida), care controlează 60% din Idlib, sunt ‘aproape de a declanşa o provocare foarte gravă’, cu ‘utilizarea de substanţe chimice cu conţinut de clor’.
Rusia intervine militar în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forţelor aliatului său, preşedintele Bashar al-Assad. Sprijinul furnizat de Rusia şi de Iran a permis forţelor guvernamentale să recucerească aproape două treimi din teritoriu din mâinile rebelilor şi jihadiştilor.