De ce te-aş angaja?
O intrebare simpla, dar foarte putini dintre candidatii la job se gandesc ca ar putea fi intrebati asa ceva. Tocmai de aceea sunt luati prin surprindere, se pierd cu firea si nu mai stiu ce sa zica. Nu va mai duceti cu temele nefacute la interviu, fiti atenti ce se cere exact in descrierea postului, identificati experientele anterioare care v-au dezvoltat abilitatile si cunostintele care se cereau in anuntul job-ului si impresionati-i cu asta.
Spune-mi un lucru pe care l-ai schimba la job-ul anterior
Nu-i placut sa vorbesti de rau fostii sefi sau colegi. De multe ori e o intrebare capcana. Asa cum ai vorbit despre cei de dinainte, vei vorbi si despre firma lor la plecare. Totodata, daca enumeri cateva probleme, vei fi intrebat de ce nu le-ai schimbat cat ai lucrat acolo. Si iar ajungi intr-un punct din care nu mai poti iesi usor. In schimb daca nu spui nimic, se va considera ca nu esti suficient de puternic pentru a-ti exprima punctul de vedere. Cum iesi din impas? Da vina pe tehnologia depasita!
Spune-mi ceva despre tine!
Majoritatea oamenilor tinde sa povesteasca intreg CV-ul. Gandeste-te, mai sunt si altii la rand! Examinatorul nu va avea timp sa-ti asculte intreaga istorie. Raspunsul tau nu trebuie sa fie mai lung de doua minute. Acopera patru categorii importante: inceputurile, educatia, locurile de munca anterioare si cea mai recenta experienta. Accentueaza ultima parte. Si nu deraia de la subiect, pe nimeni nu intereseaza ce faci tu in weekend.
Ce-ar spune despre tine cel mai mare duşman?
Subliniaza anumite aspecte ale personalitatii tale care, initial, par negative, insa pe care le poti trasforma in puncte forte. Vrei un exemplu? Nerabdarea. Folosita incorect la birou poate avea rezultate devastatoare. Insa daca subliniezi faptul ca esti preocupat de timp si iti iei acasa proiectele cu termene limita scurte, te pot ajuta sa-ti scoti in evidenta calitatile de lider. Iar asta e un lucru pe care trebuie neaparat sa-l arati in timpul interviului.
Care este cel mai mare risc pe care ţi l-ai asumat?
Anumite pozitii presupun un grad ridicat de tenacitate, precum si abilitatea de a te ridica dupa ce ai suferit un esec. Aducand exemple de situatii in care ti-ai asumat riscuri, demonstreaza abilitatea ta de a trece peste insuccese, dar si capacitatea de a face mutati neordodoxe pentru a-ti indeplini obiectivul.