Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, iar cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei

Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 8,819 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,926 miliarde de lei, potrivit noului proiect de rectificare bugetară publicat luni de Ministerul Finanţelor Publice.
Romania TV
03 sept. 2018, 17:32
Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, iar cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei

„Bugetele componente ale bugetului general consolidat care au înregistrat majorări ale veniturilor sunt: bugetul de stat +948,4 milioane lei, bugetul asigurărilor sociale de stat + 897,1 milioane lei, bugetul asigurărilor pentru şomaj +245,9 milioane lei, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate +1.200,4 milioane lei, bugetele locale + 5.082,9 milioane lei, iar diminuări ale veniturilor s-au înregistrat, în principal la bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii – 330,9 milioane lei”, se arată în document.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului general consolidat, acestea se majorează, pe sold, cu suma de 9,925 miliarde de lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţine la nivelul de 2,97% din PIB.

Potrivit MFP, veniturile bugetului de stat pe anul 2018, se majorează, pe sold, cu suma de 948,4 milioane lei, influenţele se reflectă, în principal, pe alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice: +541,4 milioane lei; impozit pe venit şi salarii: +314,9 milioane lei; impozite şi taxe pe proprietate: -100,7 milioane lei; taxa pe valoarea adăugată: -1,727 miliarde de lei, reprezentând sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pe anul 2018 pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale; alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii: +77,1 milioane lei.

De asemenea, mai sunt influenţe din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi: -1,248 miliarde lei influenţă generată de eliminarea estimărilor iniţiale privind veniturile obţinute din vânzarea licenţelor 5G de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii în anul 2018; contribuţii de asigurări sociale: +1.222,5 milioane lei; venituri nefiscale: +2.794,7 milioane lei, influenţă generată în principal de reestimarea veniturilor din dividende/vărsăminte cuvenite bugetului de stat în urma centralizării sumelor repartizate de către operatorii economici cu capital/patrimoniu deţinut de stat pe baza situaţiilor financiare aferente anului 2017; venituri din capital: -1,037 miliarde lei, influenţă generată de eliminarea estimărilor iniţiale privind procedura de vânzare a unei anumite cantităţi de apă grea aflată în rezerva de stat în anul 2018; sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020: +147,9 milioane lei.

Potrivit proiectului, cheltuielile bugetului de stat pe anul 2018, se majorează, pe sold, cu suma de 2,816 miliarde de lei, inclusiv prin diminuarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat cu suma de 2,636 miliarde lei şi către bugetul Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate cu suma de 139,7 milioane lei, prevăzute în bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerului Sănătăţii, ca urmare a majorării veniturilor din contribuţii de asigurări sociale încasate pentru aceste bugete.

„Influenţele pe principalele naturi de cheltuieli ale bugetului de stat se prezintă astfel: cheltuielile de personal se majorează cu 206,6 milioane lei; cheltuielile cu bunuri şi servicii se majorează cu 7,9 milioane lei; cheltuielile cu subvenţiile se diminuează cu 291,2 milioane lei; transferurile între unităţi ale administraţiei publice se diminuează cu 1,618 miliarde lei; alte transferuri se majorează cu 1,125 miliarde lei”, potrivit MFP.

Cheltuielile cu asistenţa socială cresc cu 856,4 milioane lei în principal pentru pensiile militare de stat, indemnizaţii creştere copil şi alocaţii de stat pentru copii, iar proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 se majorează cu 178,0 milioane lei.

Alte cheltuieli se majorează cu 604,4 milioane lei, la fel şi Fondurile de rezervă cresc cu 1,209 miliarde de lei.

Nu în ultimul rând, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă cresc cu 222,7 milioane lei, iar cele de capital se majorează cu 225,2 milioane lei, se arată în nota de fundamentare.

Varianta anterioară a proiectului de rectificare, publicată pe site-ul MFP pe 6 august, prevedea că veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 5,99 miliarde lei, bugetele componente ale bugetului general consolidat care înregistrau majorări ale veniturilor fiind: bugetul asigurărilor sociale de stat + 897,1 milioane lei, bugetul asigurărilor pentru şomaj +245,9 milioane lei, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate +1,2 miliarde lei, bugetele locale + 3,481 miliarde lei, iar diminuări ale veniturilor se înregistrau, în principal la bugetul de stat – 1,779 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat se majorau, pe sold, cu aproximativ 7,097 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se menţinea la nivelul de 2,97% din PIB.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI