George Maior, după audierea la Comisia SRI: Să fie audiaţi şi Liviu Dragnea sau Victor Ponta

George Maior, ambasadorul României în SUA şi fost director SRI, s-a prezentat marţi la Comisia de control al SRI pentru explicaţii în legătură cu declaraţiile făcute la comisie de fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, informează News.ro. 
Romania TV
04 sept. 2018, 05:45
George Maior, după audierea la Comisia SRI: Să fie audiaţi şi Liviu Dragnea sau Victor Ponta

UPDATE George Maior, ambasadorul României în SUA, a declarat marţi, la ieşirea de la audieri din Comisia de Control SRI, că protocoalele între SRI şi Justiţie au fost necesare.

El a cerut Comisiei de control al SRI să reflecteze serios dacă la multiplele acuzaţii privind interceptări ilegale, ofiţerii acoperiţi, incompatibili sau la presiuni asupra justiţiei trebuie să se aducă dovezi şi să fie audiate şi alte persoane, cum ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea, şi fostul premierul Victor Ponta.

„Am cerut Comisiei să reflecteze serios dacă la multiplele alegaţii privind interceptări ilegale, ofiţeri acoperiţi, incompatibili, presiuni asupra justiţiei să se aducă dovezi şi să se audieze şi alte persoane, domnul Liviu Dragnea, Victor Ponta etc”, a spus George Maior, la finalul audierilor din Comisia SRI, potrivit News.ro.

El a mai spus că la audieri a fost abordat şi subiectul protocoalelor secrete şi a susţinut necesitatea acestora.

“În rest, am discutat foarte mult şi despre protocoale, de proceduri interne. Eu am susţinut necesitatea acestor protocoale, având în vedere etapa istorică prin care a trecut România. Am susţinut că Serviciul a fost întotdeauna în cadrul legii şi al Constituţiei şi că, până la urmă, puterea adevărului va prevala în faţa unor alegaţii şi chiar a unor calomnii care se mai spun”, a mai explicat el.

Cu privire la clarificarea unor aspecte privitoare la relaţia sa cu fostul şef ANI Horia Gorgescu, ambasadorul a afirmat: “Am spus că domnul Georgescu a fost un profesionist la ANI, dar că, din punct de vedere al SRI, SRI nu produce dosare, doar transmite informaţii şi că răspunderea acestor informaţii aparţine Agenţiei care le primeşte”.

George Maior a fost audiat aproximativ 4 ore în Comisia de control parlamentar a activităţii SRI, pentru a lămuri aspecte privitoare la activitatea sa din perioada în care a fost directorul SRI.

__________

George Maior a susţinut, înaintea audierii, că a spus adevărul în legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani trimisă autorităţilor de la Bucureşti şi a afirmat că există un „interes politic pentru a pleca din această funcţie”.

„În ceea ce priveşte declaraţia pe care am făcut-o, bineînţeles că mi-o menţin, ea este concordantă cu realitatea, ea este concordantă cu ceea ce practic a declarat şi Guvernul american. Consider că am spus un adevăr şi consider că am lucrat în interesul naţional. Nu înţeleg cum poate cineva să afirme că am interferat cumva în politica americană, când este vorba de o persoană privată. N-am văzut nici cel mai gest, atitudine sau declaraţie din partea americană care să ne confirme acest lucru. Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcţie – şi văd că există – acesta este determinat de raţiuni politice care trebuie explicate. Eu nu mi le explic, nu are legătură cu diplomaţia şi cu faptul că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc”, a declarat Maior la Parlament, înaintea audierilor din Comisia de control a activităţii SRI, citat de Agepres.

El a menţionat că nu a discutat pe această temă cu preşedintele Klaus Iohannis, ci doar cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

„Nu am avut nicio discuţie cu domnul preşedinte, am avut ieri (luni – n.r.) o discuţie cu domnul Meleşcanu în care am explicat foarte detaliat argumentele, care cred că reprezintă până la urmă un punct de vedere valid”, a menţionat Maior.

El a refuzat să precizeze dacă Meleşcanu a început procedura de revocare a sa din funcţie.

George Maior a venit marţi la Parlament pentru a fi audiat în Comisia pentru controlul activităţii SRI, audieri care se referă la activitatea sa de director al serviciului de informaţii.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al oraşului New York, a transmis la finalul lunii august o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cerea verificarea protocoalelor Parchetul General – SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

„Pot să vă confirm că va veni marţi la ora 11.00. Chiar de la ora 10.30 ne vom vedea, aşa cum am făcut şi cu ceilalţi invitaţi, la biroul preşedintelui comisiei, după care vom merge împreună la şedinţa de comisie”, a precizat luni, la Antena 3, preşedintele comisiei, social-democratul Claudiu Manda, adăugând: „Avem lucruri de lămurit în urma audierii domnului Horia Georgescu”.

Manda a apreciat că e o ocazie bună ca George Maior să lămurescă aspectele care îl vizează, amintind că acesta a spus la precedenta audiere că îl ştie vag pe fostul şef al ANI, în timp ce Horia Georgescu a afirmat că se vizitau şi a prezentat SMS-uri pe care şi le trimiteau.

Săptămâna trecută, Manda declara: „Am avut un schimb de SMS-uri cu domnul Maior în care i-am spus că trimitem către MAE această invitaţie, deci ştie, nu poate spune că nu ştie. I-am şi spus că nu vom purta discuţii pe subiectul legat de domnul Giuliani (…) noi avem de clarificat aspectele spuse la momentul respectiv, în luna mai, cred, de domnul Horia Georgescu”.

Preşedintele Comisiei SRI a explicat că, imediat după audierea fostul director ANI, Horia Georgescu, s-a decis o nouă audiere a ambasadorului Româniai în SUA.

„Noi, imediat după ce l-am audiat pe domnul Maior şi ulterior pe domnul Horia Georgescu, am decis în Comisie că va fi nevoie de încă o audiere a domnului Maior şi să vedem când facem această audiere. Am şi trimis la momentul respectiv o adresă către domnul Maior, la ambasadă, şi către MAE (…) Am văzut în spaţiul public că a venit domnul Maior în România, din păcate, cei de la MAE nu ne-au comunicat acest lucru ca să putem să formăm o astfel de Comisie, ne-au trimis la un moment dat un răspuns în care ne-au spus să stabilim noi o perioadă, însă noi aveam toată disponibilitatea de a discuta (…)”, a declarat Manda.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
S-a dat ordin în Ungaria. Ungurii te prind imediat. Șoferii români nu mai scapă
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
EXPIRĂ ACEȘTI BANI! Trebuie să fie folosiți până în luna octombrie
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
L-a ÎNȘELAT pe fostul jucător din naționala României! Prima ei explicație este INCREDIBILĂ
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Simona Halep a fost exclusă! Decizia luată acum de americani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
PENSIONARII NEMULȚUMIȚI de RECALCULARE, vizați DIRECT! URGENT trebuie să facă asta
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...