„Am depus plângere împotriva domnului Vâlcov Darius. În primul rând pentru încălcarea Constituţiei, articolul 26. Pentru societatea în care trăim, a intra în viaţa intimă a unei persone, oricând, oricum, este de o gravitate maximă. Oricând şi voi jurnaliştii puteţi să aveţi aceeaşi soartă, noi, oamenii politici. (…) Îl acuz de complicitate la divulgarea secretului profesional, complicitate la abuz în serviciu, raportat la regulamentul UE 679/2016 privind protecţia persoanelor fizice care priveşte datele cu caracter personal şi la dispoziţia articolului 26 din Constituţie privind obligaţia autorităţilor publice de a respecta dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, iar un ultim capăt de acuzare – complicitate la divulgarea fără drept a unor informaţii secrete, de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii”, a declarat Matei.
Protestatarul îi cere un 1 milion de euro daune morale lui Darius Vâlcov.
„M-am constituit parte civilă. Suma (pe care o cer) e destul de mare, încât să pot să fac un azil de bătrâni – 1 milion de euro. Nu neapărat suma mă interesează, cât ca justiţia să îşi facă treaba, pentru că este un act josnic în primul rând, şi în al doilea rând grav, care încalcă drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Ce a făcut domnul Darius Vâlcov este o greşeală. (…) Este clar că actul meu medical de la Spitalul de Urgenţă, în care ‘scrie’ clar otrăvire, de după gazare, deranjează. Postările şi acţiunile mele civice deranjează şi atunci el, prin mine, atacă mişcarea #Rezist pentru că e specificat acolo sandilăul, nebun, liderul #rezist. El nu mă atacă pe mine personal, Sandu Matei, ci mişcarea Rezist”, a afirmat protestatarul.
Darius Vâlcov, consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului, a postat pe Facebook fişa medicală a unui protestatar din Piaţa Victoriei, fişa eliberată în data de 19.06.2006, din care ar rezulta că acesta ar avea probleme psihice.
În acesta caz, luni, ministerul Muncii a anunţat că Corpul de control al ministrului Muncii face verificări în cazul pensiei de invaliditate pe care o primeşte protestatarul Sandu Matei, potrivit documentului publicat de consilierul premierului Darius Vâlcov şi apoi şters, având în vedere că diagnosticul acestuia s-a modificat între timp.
„Corpul de control al Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale a demarat azi o verificare vis-a-vis de informaţiile apărute in spaţiul public cu privire la o persoana beneficiara de pensie de invaliditate. Din primele cercetari s-a constatat ca, pe un cont de socializare, a apărut o decizie de încadrare in grad de invaliditate a unei persoane, in vederea emiterii deciziei de pensionare, adică de un act administrativ. Deci nu avem de-a face cu un certificat medical, de fişe BP2, FIAM sau alte documente medicale de confirmare a unui diagnostic. Este un act administrativ, cu valabilitatea de un an, mai precis între 2006 şi 2007, care nu mai produce niciun fel de efecte juridice şi care a mai fost menţionat in presa, in Decembrie 2017, in urma unei altercaţii din Piata Victoriei, când un pensionar a fost agresat cu un box. Acest act administrativ se întocmeşte in mai multe exemplare şi un exemplar ajunge inclusiv la angajator, pentru ca invaliditatea de gradul 3 permite dreptul la munca pe o perioada de 4 ore/zi şi orice angajator potenţial are obligaţia sa îl solicite, caracterul nefiind astfel unul secret”, se arată într-o precizare a ministerului Muncii, citată de Mediafax.
Reprezentanţii instituţiei conduse de la Lia Olguţa Vasilescu spun că la baza unei astfel de decizii stau documente, precum fişa BP2/ adeverinţa de confirmare eliberată de direcţia de sănătate publica, in caz de boala profesională; FIAM (formular de inregistrare a accidentelor de munca)/proces verbal avizat de inspectoratul de munca de la locul accidentului sau adeverinţa de confirmare a înregistrării accidentului de munca; documente medicale eliberate de medicul de specialitate care confirma diagnosticul, in caz de schizofrenie/neoplasm/SIDA, iar pentru afecţiunea neoplazică se anexează şi rezultatul examenului histopatologic şi certificatul emis de comisia de expertiza medico-militară, in caz de boala contractata in cadrul serviciului militar sau şcolilor militare.