„O asemenea speţă nu este reglementată în legislaţia noastră, legiuitorul nu şi-a imaginat că între puterile şi autorităţile statului pot exista atâtea divergenţe. Se poate intepreta că suspendarea şedinţei CSAT, hotărâtă de preşedintele României, este un abuz de drept pentru că era obligatoriu să convoace imediat ceea ce Guvernul a solicitat CSAT, pentru a aviza proiectul de rectificare a bugetului. Maniera în care a procedat preşedintele este un evident abuz de drept. Prin urmare, în această situaţie, conform unui principiu de drept, „nimeni nu poate invoca propriul comportament neloial pentru a obţine drepturi”, cred că e îndreptăţit Guvernul să adopte rectificarea bugetară fără avizul CSAT. Ne aflăm în faţa nu a unui aviz negativ ce e reglementat în lege, ci practic în faţa unui refuz de a aviza o asemenea solicitare”, a declarat fostul judecător CCR Toni Greblă la România TV.
Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, afirmă la rândul său că rectificarea bugetară poate fi adoptată chiar şi fără avizul CSAT, însă numai printr-o decizie a Parlamentului. La rândul său, Toni Greblă, fost judecător CCR, a declarat că maniera în care preşedintele Klaus Iohannis a tratat cererea de avizare a rectificării bugetare îi dă dreptul Guvernului de a adopta proiectul fără avizul CSAT, adăugând că şedinţa Consiliului a fost suspendată în mod abuziv.
„Este o practică, o decizie Curţii Constituţionale, care spune că avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu este obligatoriu să se respecte. Fiind vorba de rectificarea bugetului de stat, Parlamentul ar putea să treacă şi să adopte rectificarea trecând peste avizul negativ al CSAT, dar numai Parlamentul, nu Guvernul. Parlamentul, fiind unica autoritate legislativă ar putea să facă acest lucru pentru că este forul legislativ suprem. Nimeni nu îl poate opri să facă asta”, a decarat Augustin Zegrean pentru Mediafax.