Proiectul de hotărâre, introdus suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, a fost aprobat cu 37 de voturi „pentru”, şase abţineri şi nouă voturi „împotrivă”.
„Proiectul are ca scop optimizarea traficului rutier şi pietonal pe artera de circulaţie menţionată, sporirea condiţiilor de siguranţă şi confort, precum şi reducerea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni. (…) Va asigura traversarea în condiţii de siguranţă şi confort a pietonilor, va asigura gabaritul de liberă trecere atât arterei de circulaţie pe care o traversează, cât şi traficului pietonal pe care îl deserveşte”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat în şedinţă.
Potrivit acestuia, pasarela va fi montată pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti, în zona Fântânii Mioriţa. Ea va avea o lungime totală de 140 de metri şi o înălţime de aproape 7 metri şi două lifturi, iar durata lucrările va fi de patru luni.
Costul total al proiectului se ridică la peste 7,3 milioane de lei.
Pasarela de la Fântâna Mioriţa este una dintre cele 11 pasarele pietonale pe care Primăria Capitalei intenţionează să le monteze. Celelalte 10 pasaje vor fi amenajate astfel: trei pasaje la metrou Aurel Vlaicu, spre Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi Prefectură, spre viitorul Spital Metropolitan şi spre mall Promenada, şi alte pe Calea Grivitei – RATB Carpaţi, între strada Dorna şi strada Soveja, pe Şos. Alexandriei, la ieşirea din Bucureşti spre Bragadiru, în zona penitenciarului Rahova, pe Str. Liviu Rebreanu, spre mall Park Lake, pe Bd. Iuliu Maniu, la hypermaket Cora, pe Calea Văcăreşti, la intersecţia cu strada Pridvorului, în zona staţiei de metrou Mihai Bravu, pe Şoseaua Mihai Bravu nr. 30, la ieşirea din pasajul Bucur Obor şi pe Bd. Doamna Ghica – str. Dimitrie Grozdea.