„Concluzia principală este că, într-un fel sau altul, instituţiile româneşti rezistă presiunii politice. Ele au reuşit să rămână în interiorul misiunii fiecăreia, dacă discutăm despre Curtea Constituţională, Procurorul General sau DNA. Acesta este un motiv de satisfacţie pentru mine. Nu am fost surprins pentru că ştiu cum au evoluat instituţiile în ulitmii 8 ani”, a spus Băsescu, la întâlnirea de luni cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.
Preşedintele a arătat că episodul suspendării sale a arătat că România este stat de drept câtă vreme instituţiile sunt capabile să reziste presiunilor politice. „În acest moment, România are instituţii capabile să reziste presiunii politice. România este un stat de drept în care instituţiile reacţionează la abuz politic”, a comentat şeful statului.
În schimb, sursa acestor abuzuri sunt, în viziunea preşedintelui, Guvernul şi majoritatea parlamentară. „Dacă vorbim de abuzuri, consider că o parte din instituţiile politice şi aici vorbesc despre Guvern şi majoritatea parlamentară au făcut un lanţ de abuzuri, de exemplu, prin demiterea Avocatului Poporului, prin emiterea de Ordonanţe ale Guvernului care să blocheze capacitatea Curţii Constituţionale de a reacţiona la abuzurile constituţionale decise de Parlament. Acest tip de acţiuni s-au întâmplat în perioada 3-6 iulie şi parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai târziu de diferite instituţii ale statului, inclusiv Curtea Constituţională„, a spus Băsescu, exemplificând prin modul în care a fost schimbat Avocatul Poporului şi limitarea prin ordonanţă de urgenţă a atribuţiilor CCR în ceea ce priveşte controlul de constituţionalitate pe care îl poate exercita asupra deciziilor Parlamentului.
Şeful statului a arătat că aceste abuzuri au fost săvârşite îndeosebi în perioada 3-6 iulie. „Parte din aceste abuzuri au fost corectate de Curtea Constituţională în perioada următoare„, a mai spus Traian Băsescu.
„Am discutat despre articolul 150, alineatul 6 din Constituţie referitor la domeniile în care pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă, despre avizul dat în cazul suspendării preşedintelui. Ni s-a cerut să facem o comparaţie între suspendarea din 2007 şi cea din 2012”, a declarat Augustin Zegrean după întrevederea cu oficialii comisiei.
Zegrean a precizat că membrii delegaţiei nu au făcut vreo recomandare magistraţilor. „Ei nu fac nici reclamaţii, nici recomandări. Ei vor da un raport care se va discuta în Comisia de la Veneţia în luna octombrie şi va fi înaintat secretarului general al Consiliului Europei (…) Eu sper că va fi un raport pozitiv”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale.
Judecătorii de la CCR au avut o întrevedere, luni dimineaţa, cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, în legătură cu respectarea statului de drept, a democraţiei şi a atribuţiilor Curţii în timpul crizei politice legate de suspendarea preşedintelui Băsescu şi de referendumul pentru demiterea sa. Tot luni, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia se vor întâlni şi cu preşedintele Traian Băsescu.
Judecătoarea Iulia Motoc a precizat, înainte de începerea întrevederii care ar putea fi subiectele atinse. „Ne aşteptăm să facă un raport despre situaţia constituţională din România şi să dea nişte avize referitoare la ordonanţele de urgenţă care s-au adoptat cu restrângerea competenţelor Curţii şi în legătură cu ordonanţa referitoare la referendum”, a declarat Motoc.