* Noua componenţă a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor a fost votată luni de plen, prin vot secret cu bile, înregistrându-se 256 de voturi favorabile şi 11 împotrivă.
Noua conducere a Camerei va fi formată, pe lângă preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, din: Florin Iordache (PSD), Carmen Mihălcescu (PSD), Eugen Nicolicea (PSD) şi Marilen Pirtea (PNL) – vicepreşedinţi, Mircea Drăghici (PSD), Georgian Pop (PSD), Cristian Buican (PNL) şi Iulian Bulai (USR) – secretari, iar Marcel Ciolacu (PSD), Seres Denes (UDMR), Andrei Gerea (ALDE) şi Dragoş Zisopol (minorităţilor naţionale) – chestori. PMP nu a primit nicio funcţie în Biroul permanent.
În această sesiune parlamentară, Daniel Vasile Suciu este liderul grupului PSD, Raluca Turcan – lider de grup PNL, Dan Barna – lider de grup la USR, Attila Korodi – lider al grupului UDMR, Eugen Tomac – liderul grupului PMP, Varujan Pambuccian – lider al grupului minorităţilor naţionale, iar Varujan Vosganian – lider al grupului ALDE.
* Camera Deputaţilor a decis modificarea regulamentului propriu care prevede sancţionarea deputaţilor care tulbură activitatea Parlamentului, inclusiv cu suspendarea temporară a participării acestora la o parte sau la toate activităţile forului legislativ pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare. Un articol prevede că este interzisă desfăşurarea de bannere şi pancarte în plen.
S-au înregistrat 166 de voturi „pentru”, 100 împotrivă şi o abţinere.
Propunerile de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor aparţin preşedintelui Comisiei pentru regulament, social-democratul Eugen Nicolicea.
„Este interzisă perturbarea activităţii parlamentare, proferarea de insulte sau calomnii, atât de la tribuna Camerei, cât şi din sala de şedinţe a plenului, a comisiilor sau a celorlalte organisme de lucru ale Parlamentului. Preşedintele de şedinţă cheamă la ordine deputatul care tulbură dezbaterile sau creează dezordine. În cazul în care, după chemarea la ordine, deputatul continuă să se abată de la regulament sau împiedică în orice mod desfăşurarea normală a lucrărilor, preşedintele de şedinţă retrage cuvântul, iar dacă acesta persistă dispune eliminarea din sală. Secretarul general asigură fără întârziere punerea în aplicare a unei astfel de măsuri disciplinare cu ajutorul personalului DAI al Camerei Deputaţilor”, prevede proiectul de hotărâre adoptat în acest sens.
Potrivit acestuia, în cazul în care tulburarea persistă şi se produce o perturbare a activităţii parlamentare, iar aceasta compromite continuarea dezbaterilor, preşedintele de şedinţă, în vederea restabilirii ordinii, suspendă reuniunea pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. Aceasta se reia la convocarea preşedintelui de şedinţă.
În cazul în care deputatul tulbură şedinţa într-un mod grav sau perturbă lucrările Parlamentului în mod repetat, încălcând prevederile art. 232, Biroul permanent propune sancţiunea corespunzătoare, mai stipulează proiectul.
Se mai prevede introducerea unei sancţiuni pentru deputaţii care tulbură dezbaterile: „Fără a aduce atingere dreptului de vot în şedinţa de plen şi, sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activităţile Parlamentului pentru o perioadă cuprinsă între două şi treizeci de zile lucrătoare”.
Deputaţii Opoziţiei au criticat aceste modificări şi au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională acest proiect.
* Plenul Camerei a respins, cu 122 de voturi „pentru”, 137 „împotrivă” şi două abţineri, propunerea PNL şi PMP de înfiinţare a unei comisii de anchetă privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane.
„Apreciem că Guvernul României nu a acţionat corespunzător în vederea combaterii acestui flagel”, au considerat iniţiatorii, care au menţionat că „este evident faptul că autorităţile române direct implicate în prevenirea şi combaterea pestei porcine africane au fost depăşite de situaţie” şi că „este posibil ca instituţii ale statului să fie implicate în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare şi, mai grav, să fi instigat Guvernul României la acte şi măsuri contrare legii”.
* Plenul Camerei Deputaţilor a respins, cu 119 voturi „pentru”, 137 „împotrivă” şi 2 abţineri, propunerea PNL şi USR de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă privind violenţele apărute cu prilejul protestului din Piaţa Victoriei din data de 10 august.
„Protestul paşnic din Piaţa Victoriei din data de 10 august a fost deturnat de provocatori care au generat acţiuni în forţă ale trupelor de jandarmi, acţiuni violente care s-au repercutat asupra participanţilor, din rândul cărora aproape 450 de persoane au necesitat îngrijiri medicale”, au considerat iniţiatorii, care au mai apreciat că este necesară aflarea cauzelor, dar şi a persoanelor implicate în reprimarea protestului paşnic antiguvernamental desfăşurat la Bucureşti, în Piaţa Victoriei, pe 10 august.
* Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat vacantarea mandatului de deputat al lui Miron Ignat (minorităţile naţionale), care a decedat în august.
* Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a depus o moţiune simplă intitulată „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”, în care solicită demisia ministrului de Interne Carmen Dan, pe motiv că ar fi coordonat „represiunea din 10 august”.
„Considerăm incredibil că ministrul Dan nu a demisionat încă, deşi e evident că am văzut o intervenţie a unor jandarmi cu indicative ascunse, care au folosi lovituri interzise asupra unei majorităţi paşnice de protestatari, fără să existe un ordin semnat legal la acel moment, chiar după declaraţiile unor reprezentaţi PSD, un cumul de ilegalităţi, altfel spus. Considerăm incredibil că generaţia noastră a mai trăit un soi de mineriadă, cu cetăţeni nevinovaţi loviţi în cap de jandarmi şi nimeni nu e dispus încă să răspundă pentru asta”, a spus deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, cel care a anunţat depunerea moţiunii în plenul Camerei Deputaţilor.
Moţiunea simplă va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor marţea viitoare, urmând ca miercuri să fie supusă votului final.
* Deputaţii liberalii au depus de trei ori solicitări ca premierul Viorica Dăncilă să fie invitată în plen la „Ora prim ministrului”, două dintre acestea se refereau la tema protestelor din 10 august, iar cea de-a treia la teme economice. Biroul permanent a respins solicitările privind prezenţa premierului în plen pentru a vorbi despre violenţele de la mitingul de protest din 10 august, pe motiv că în prezent se desfăşoară o anchetă a Parchetului.
Conducerea Camerei Deputaţilor urmează să ia o decizie săptămâna viitoare în privinţa celei de-a treia solicitări a liberalilor referitoare la invitarea premierului în plen pentru a prezenta situaţia economică.
* PNL şi PMP au anunţat că au depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor o solicitare de înfiinţare a unei comisii de anchetă cu privire la interceptările ilegale şi acuzaţiile de poliţie politică ce vizează serviciul secret al Ministerului de Interne.