„Uneori analfabetismul actualului premier, Viorica Dăncilă, în materie de proceduri legislative, scoate la iveală ilegalităţile pe care actualul Guvern le comite. Rectificarea bugetară a fost operată nu numai fără avizul obligatoriu al CSAT, ci şi fără avizul Consiliului Legislativ, de asemenea, obligatoriu. Astăzi, premierul a fost întrebat în legătură cu întârzierea publicării rectificării bugetare în Monitorul Oficial, iar explicaţia domniei sale a fost una halucinantă: „, arată PNL, într-un comunicat de presă citat de News.ro.
Liberalii amintesc că şedinţa de Guvern în care a fost adoptată rectificarea bugetară a avut loc miercuri, iar ulterior şedinţei, şi nu în prealabil, a fost solicitat avizul Consiliului Legislativ, prin adresa 275 din 5 septembrie 2018, fiind alocat dosarul 900/2018, avizul Consiliului Legislativ, cu numărul 876 din 6 septembrie, fiind transmis Guvernului prin adresa 307.
„Menţionăm faptul că Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative stabileşte la articolul 9, alineatul 2: După elaborarea lor şi încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin. (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum şi proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului se supun în mod obligatoriu avizării Consiliului Legislativ. În acelaşi timp, Legea 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ precizează la Articolul 4, alineatul 1: Proiectele de ordonanţe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului numai cu avizul Consiliului Legislativ cu privire la legalitatea măsurilor preconizate. În atare condiţii, ţinând cont de afirmaţiile premierului Dăncilă, Guvernul trebuia să aştepte avizul Consiliului Legislativ şi să opereze eventualele modificări prealabil şedinţei de Guvern în care urma a fi adoptată ordonanţa de urgenţă. Altfel, adoptarea ordonanţei de urgenţă fără avizul Consiliului Legislativ este vădit ilegală”, arată PNL.
Liberalii mai spun că modificarea Ordonanţei de urgenţă ulterior adoptării acesteia în şedinţa de Guvern din 5 septembrie este, de asemenea, ilegală ca urmare a publicării în Monitorul Oficial. Aceasta, deoarece ar fi necesitat o nouă şedinţă de Guvern care să valideze nouă formă a actului normativ.
Preşedintele Klaus Iohannis şi PNL au solicitat Avocatului Poporului sesizarea la CCR a Ordonanţei de urgenţă, iar PNL spune că va înainta în cursul săptămânii viitoare argumentaţia necesară, care va include această încălcare a legilor în vigoare cu privire la procedura de adoptare a rectificării bugetare.
Premierul Viorica Dăncilă susţine că între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis nu este un război şi că ea este adepta consensului şi că şi-ar dori o relaţie foaarte bună. De asemenea, Dăncilă a susţinut, vineri, că Executivul trebuia să adopte proiectul de rectificare pentru că oamenii nu mai puteau aştepta.
În acest context, ea a vorbit şi despre procedura de adoptare a OUG: „Nu aş putea spune că este un război între preşedinte şi Guvern. Noi a trebuit să adoptăm rectificarea bugetară, era un lucru de la sine înţeles pentru că nu puteau oamenii să aştepte să mai treacă timpul şi ştim foarte bine că avem o serie de priorităţi şi toate acestea presupun şi o dublare a proiecţiei financiare. Imediat după şedinţa de guvern, rectificarea bigetară a plecat către Consiliul legislativ. Avem 200 de pagini care trebuie citite, verificate, avem cifre şi fiecare trebuie verificată foarte bine. S-a întors de la Consiliul Legislativ ieri, în jur de 12.30, a plecat către Ministerul Finanşelor, a urmat o nouă verificare şi punerea în concordanţă cu cerinţele Consiliului Legislativ. Azi dimineaţă a plecat rectificarea către Monitorul Oficial”.