„Lansez un apel către Guvern pentru a repune în dezbatere procesul regionalizării şi reformei administrative. Avem nevoie de acest lucru ca de aer. L-am început în 2012 mai serios şi l-am abandonat. Nu cred că e un moment mai propice decât astăzi. Trebuie să avem curajul să facem acest lucru, trebuie să începem să gândim la scară mare”, a spus Petrache, la o dezbatere despre regiunea Bucureşti-Ilfov.
El a afirmat că, din păcate, viaţa publică este dominată de scandalurile politice, mai puţin de dezbaterile care într-adevăr ar putea aduce beneficii vieţii oamenilor.
„Astăzi, Bucureştiul produce 25% din PIB-ul României, un sfert dintre societăţile comerciale se află în regiunea Bucureşti-Ilfov, institutele de cercetare, universităţile sunt tot aici, din punct de vedere economic Bucureştiul şi-a atins limitele. Dacă vrem ca Bucureştiul să rămână în continuare un motor al dezvoltării economiei româneşti, va trebui să gândim pe tot acest spaţiu – Bucureşti şi Ilfov”, a arătat Petrache, conform Agerpres.
În opinia sa, regionalizarea trebuie făcută cât mai urgent.
„Să nu uităm că Europa e construită pe doi piloni foarte importanţi – competitivitate şi coeziune. Trebuie să dăm dovadă şi de competitivitate în această regiune, dar şi de coeziune. (…) Regionalizarea trebuie făcută cât mai urgent şi dacă în ţară presiunea nu este aşa de mare, aici la noi vedem în fiecare zi că lucrurile nu mai pot continua aşa, că trebuie să se întâmple ceva, să fie o viziune unitară”, a adăugat preşedintele CJ Ilfov.
La rândul său, administratorul public al Municipiului Bucureşti, Sorin Chiriţă, a afirmat că Bucureştiul e într-o continuă creştere economică pe datele Băncii Mondiale, ceea ce pune presiune pe serviciile publice. „E clar că nu ne putem limita doar la arealul teritorial al municipiului Bucureşti”, a subliniat Chiriţă.
El a spus că transportul public local trebuie să intre în conectivitate, prin puncte intermodale, cu transportul feroviar. „Cu cât îmbunătăţim această conectivitate, cu atât scade traficul în Bucureşti”, a arătat el.
În opinia sa, Bucureştiul poate fi port la Dunăre. „Dacă acum 15 ani nu se justifica această dezvoltare, astăzi se justifică, pentru că e mult mai ieftin transportul pe apă şi, în acelaşi timp, salvăm autostrăzile, drumurile. (…) Avem nevoie şi de un aeroport în zona de sud”, a adăugat Chiriţă.
Administratorul public al judeţului Ilfov, Irinel Scrioşteanu, a anunţat că de la 1 decembrie va intra în vigoare noul program de transport în regiunea Bucureşti-Ilfov.
„Acest nou program de transport integrat va cuprinde 67 de linii regionale Bucureşti-Ilfov, o nouă linie expres Măgurele-Gara de Nord”, a menţionat Scrioşteanu.