„Să vorbeşti şi când te-ai întors în funcţie despre lovitură de stat este contraproductiv”, a spus Geoană. El a adăugat că astfel de declaraţii pot fi de înţeles în perspectiva unei campanii care poate duce la salvarea funcţiei.
„Eu înţeleg din punct de vedere retoric, al campaniei, vrei să-ţi salvezi scaunul”, a spus Geoană. El a mai spus că acuzaţiile ideea că a fost vorba despre o lovitură de stat este „o prostie”.
Pe de altă parte, el a arătat că, aşa cum au spus şi liderii USL Ponta şi Antonescu, demersul de suspendare al preşedintelui Băsescu a fost deficitar la capitolul comunicare externă.
Preşedintele Băsescu a declarat, la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, că principala concluzie în urma evenimentelor politice din ultimele două luni este că instituţiile statului – CCR, Parchetul General sau DNA – au rezistat presiunii politice, confirmând că România este un stat de drept.
„Concluzia principală este că într-un fel sau altul instituţiile româneşti rezistă presiunii politice. Ele au reuşit să rămână în interiorul misiunii fiecăreia, dacă discutăm despre Curtea Constituţională, Procurorul General sau DNA. Acesta este un motiv de satisfacţie pentru mine (…) Aceste evenimente ne-au dat ocazia să constatăm această realitate, chiar dacă este surprinzătoare pentru mulţi oameni, este o confirmare că România este un stat de drept, în care instituţiile pot acţiona atunci când se întâmplă abuzuri politice”, a declarat preşedintele Băsescu, adăugând că el nu este surprins de faptul că instituţiile româneşti sunt capabile să reziste presiunilor politice, deoarece le cunoaşte bine în urma celor opt ani de când se află în funcţie.
De asemenea, Băsescu a afirmat că Guvernul şi majoritatea parlamentară au făcut „un lanţ de abuzuri” în perioada 3-6 iulie, însă o parte a acestor abuzuri au fost corecate ulterior de celelalte instituţii ale statului, inclusiv de Curtea Constituţională.