Jandarmeria a depus la DIICOT plângere penală în legătură cu evenimentele violente din 10 august, informează România TV. Plângerea a fost depusă marţi şi este în curs de cercetare.
Motivul plângerii, potrivit România TV, este art. 397 alin. 2 din Codul Penal, Acţiuni împotriva ordinii constituţionale.
Art. 397 alin. 2 Cod Penal
Întreprinderea de acţiuni violente împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, dacă se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Marţi, Carmen Dan, ministrul de Interne, a anunţat în timpul dezbaterii moţiunii simple împotriva sa, că a sesizat DIICOT în legătură cu protestele din 10 august.
„Am depus la parchetul competent, la DIICOT, o acţiune prin care spunem toată înlănţuirea de fapte şi evenimente, particularităţile acestei acţiuni de protest şi am adresat parchetului solicitarea să facă toate verificările necesare, noi fiind la dispoziţia organelor judiciare cu orice alte probe sau înscrisuri pe care le solicită aceştia”, a declarat ministrul Carmen Dan la moţiunea care va fi votată miercuri.
Surse judiciare citate de G4media.ro susţin că prin această mişcare a Ministerului de Interne se doreşte preluarea întregii cercetări la DIICOT, întrucât, în cazul constituirii unui dosar penal la DIICOT, procurorii acestei structuri vor centraliza toate dosarele deschise după violenţele din 10 august, pentru o cercetare unitară.
Până la sesizarea DIICOT, mai sunt trei dosare deschise privind violenţele de la mitingul diasporei. Potrivit unui comunicat al Parchetului General din 21 august, există dosare privind mitingul diasporei la Secția parchetelor militare din cadrul Parchetului General, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
„În urma activităților desfășurate până astăzi, 21 august 2018, în cauzele având ca obiect cercetarea incidentelor violente petrecute cu ocazia manifestației din Piața Victoriei din București, au fost efectuate următoarele activități:
– În dosarul preluat de către Secția parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție numărul plângerilor penale înregistrate a ajuns la 386 (între timp s-a ajuns la peste 800 – n.r.), fiind efectuate în continuare activități privind identificarea persoanelor care au fost implicate în comiterea violențelor.
– În dosarul înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de trei inculpați pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice (pentru doi dintre aceștia) și respectiv nerespectarea regimului armelor și munițiilor, în forma sustragerii unei arme (pentru cel de-al treilea). Cercetările continuă cu inculpații aflați în stare de arest preventiv.
– La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București au fost înregistrate 22 de dosare penale, într-unul dintre acestea fiind începută urmărirea penală in personam, pusă în mișcare acțiunea penală și dispusă, totodată, măsura preventivă a controlului judiciar față de un inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și ultraj. În celelalte 21 de dosare a fost începută urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii uneia sau unora dintre următoarele infracțiuni: ultraj (17 cauze), lovire sau alte violențe (o cauză), distrugere (o cauză), instigare publică (o cauză), incitare la ură sau discriminare (o cauză), tulburarea ordinii și liniștii publice (o cauză), furt calificat (o cauză) și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase (o cauză)”, se arată în comunicatul Parchetului General.