Eugen Teodorovici anunţă că în şedinţa de joi Guvernul discută o Ordonanţă de modificare a legislaţiei privind insolvenţa

Ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, a afirmat miercuri seară că în şedinţa de Guvern de joi va fi luată în discuţie o modificare legislativă privind legea insolvenţei şi care prevede ca orice creditor care s-a înscris la masa credală să poată cere falimentul acelor firme care continuă să acumuleze datorii după începerea procedurii insolvenţei sau reorganizării. Teodorovici a catalogat situaţia actuală privind firmele aflate în insolvenţă drept "un ajutor de stat mascat, pe care statul îl permite cu bună ştiinţă”, arătând că în prezent sunt aproximativ 28.000 de firme în insolvenţă, în faliment sau în reorganizare.
Iulian Tudor
12 sept. 2018, 19:11
Eugen Teodorovici anunţă că în şedinţa de joi Guvernul discută o Ordonanţă de modificare a legislaţiei privind insolvenţa

Întrebat dacă în şedinţa de Guvern de joi va fi luată în discuţie o Ordonanţă care se referă va insolvenţă, Eugen Teodorovici a răspuns afirmativ.

„Aşa este intenţia, (…) Au fost modificări legislative de mulţi ani făcute, din păcate un cadru legislativ care a permis situaţii care trebuie oprite. Avem 63 de miliarde de lei în această zonă: firme în insolvenţă, în faliment sau în reorganizare. Avem cam 28.000 de firme în situaţia asta. Cam o mie şi ceva dintre ele au plan de reorganziare. Şase mii şi ceva sunt în observaţie de ani de zile. Împreună, marea lor parte, acumulează încă datorii peste acel moment de intrare în insolvenţă, peste angajamentul de asumare de plată şi de necontinuare a datorilor faţă de bugetul de stat. Este un comportament incorect faţă de mediul de afaceri corect şi este şi un ajutor de stat mascat pe care statul îl permite cu bună ştiinţă de foarte multe ori pentru că a şi întrebat ANAF-ul: aţi avut pârghiile legale să opriţi intrarea în insolvenţă ale anumitor firme? Aţi avut pârghiile legale ca, odată intrate în insolvenţă firmele să nu mai acumuleze astfel de datorii?”, a spus ministrul Finanţelor Publice, potrivit news.ro.

El a arătat că Ordonanţa care va fi luată în discuţie joi vizeazăo parte de legislaţia neacoperită în prezent.

„Asta este intenţia noastră de mâine, să avem acel cadru în baza căruia statul, de fapt oricare creditor la masa credală, să poată să ceară falimentul atunci când lucrurile continuă în felul acesta”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Teodorovici a spus că este vorba despre un comportament care nu este corect faţă de mediul de afaceri.

El a menţionat că există o propunere ca, atunci când se doreşte intarea în insolvenţă, firmele să nu aibă datorii mai mari de 50 la sută la stat.

„Sunt firme care, cu motive obiective la bază, au intrat în insolvenţă şi atunci noi am propus în această ordonanţă chiar şi tăierea unor astfel de datorii pentru companii care fără această măsură nu pot continua. Adică sunt măsuri foarte bune pentru piaţă, de aceea avizul de la Consiliul Economic şi Social al fost unul favorabil. Şi atunci ăsta este un plafon pentru a face mai grea intrarea în insolvenţă a companiilor şi în spacial pentru că există o practică din partea unor companii de a intra şi a ieşi din insolvenţă, adică ele cu asta se ocupă”, a spus ministrul.

Întrebat în ce constă urgenţa adoptării unui asemenea act normativ, Teodorovici a răspuns că până la sfârşitul anului o astfel de modificare legislativă poate aduce surse de bani suplimentare.

DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Spynews
Mic dejun dulce sau sărat - care e mai sănătos? Recomandările specialiștilor
Bzi.ro
Cum arată Lidia Buble în costum de baie, la 31 de ani! Și-a etalat silueta de model într-un costum minuscul – FOTO
Fanatik.ro
Superalimentul care este „o adevărată pastilă de sănătate”. Deși are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, protejează inima și ajută la slăbit, mulți români evită să-l consume
Capital.ro
Marea actriță a României a murit. A fost o legendă a teatrului. S-a înălțat la ceruri. Drum lin printre stele!
Playtech.ro
Detalii bombă despre viața Monicăi Gabor în America. Cum se comportă Mr.Pink cu ea
DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Adevarul
Maia Morgenstern, jignită în Teatrul Evreiesc de Stat, unde a jucat 45 de ani: „Ce caută asta în teatru?/E prea mult. E oribil”
wowbiz.ro
Cătălin Botezatu a văzut cum este tratată Monica Gabor de Mr Pink și acum rupe tăcerea
Spynews
Cât costă un preparat ”to go” în Poiana Brașov. Turiștii au rămas fără cuvinte când au văzut prețul unui hotdog
Spynews
Cum cureți corect o geacă umplută cu puf. Ce să faci înainte să o bagi în mașina de spălat
Evz.ro
Detalii fascinante despre „Cambridge Five”. Culisele spionajului britanic și Regina
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu! Anunțul venit chiar acum din străinătate
StirileBZI
Se înlocuiesc permisele de conducere vechi! Ordinul de la UE este pentru toate țările!
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
"L-am văzut!" - Dezvăluiri cutremurătoare despre Yanis, băiețelul sfâșiat de câini la Craiova
substantial.ro
Prognoza meteo: Vreme mai caldă și precipitații deficitare în următoarele patru săptămâni
MediaFlux
TRAIAN BĂSESCU, BOLNAV! Mâna îi TREMURĂ INCONTROLABIL VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Luna decisivă. Sunt așteptate ofertele pentru două autostrăzi cu impact major în România. Investițiile depășesc 5 miliarde de euro!