UPDATE Procurorul şef interimar al DNA, Anca Jurma, a declarat vineri, după întrevederea avută cu membrii Comisiei de la Veneţia, că discuţiile au avut un caracter tehnic şi au vizat legile de modificare a Codurilor penale.
„A fost o întâlnire tehnică cu experţii Comisiei de la Veneţia. Am discutat despre legile de modificare a Codurilor penale, aspecte tehnice, observaţii pe care Ministerul Public deja le-a comunicat (…) Nu discutăm de îngrijorări. Toate observaţiile pe care procurorii le-au formulat şi le-au înaintat atât Parchetului General, cât şi CSM sunt publice. Am discutat aspecte tehnice ca între jurişti”, a spus Anca Jurma.
___________
Din partea Ministerului Public, la discuţii participă procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, şi Bogdan Licu, adjunct al procurorului general.
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia se află la Bucureşti joi şi vineri, pentru pregătirea unei opinii referitoare la modificările recente aduse Codului penal şi Codului de procedură penală de către Parlament.
Opinia a fost solicitată de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, o întâlnire cu delegaţia Comisiei de la Vaneţia, în cadrul căreia a susţinut că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea şi dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale.
„Președintele României a arătat că modificările codurilor penale diminuează predictibilitatea și dezechilibrează sistemul judiciar, unul dintre efectele vizate fiind tocmai favorizarea unor politicieni cu dosare penale. Președintele Klaus Iohannis a susținut că este inacceptabilă distrugerea coerenței legislative.
De asemenea, Președintele României a subliniat că modificările propuse de actuala majoritate parlamentară riscă să compromită efortul de consolidare a sistemului judiciar din ultimii ani”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.