Soţia protestatarului Ilie Gâzea neagă faptul că bărbatul ar fi avut grave probleme de sănătate, spunând că a avut doar „mici probleme cu anemia” şi acuză că soţul ei a murit din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi în Piaţa Victoriei, la mitingul din 10 august.
„De ce până acum nu a fost în spital, nu a avut internări? A avut mici probleme cu anemia, atât”, a spus soţia bărbatului, potrivit News.ro.
Avocata familiei lui Ilie Gâzea, Ioana Mateş, a spus că şi medicii au o vină în ceea ce priveşte moartea bărbatului, pentru că nu a fost transferat suficient de repede de la Spitalul Judeţean din Alexandria la Bucureşti.
„Aşteptăm ca în funcţie de concluziile raportului de expertiză medico-legală să vedem cine va fi în măsură să facă cercetări în această cauza. Noi prezumăm atât o legătură de cauzalitate între evenimentele din 10 august, dar şi o culpă medicală, întrucât dânsul nu a fost transferat în termen util de la Spitalul Judeţean Alexandria la Spitalul Bucureşti unde se făcuseră demersuri pentru ameliorarea stării acestuia”, a declarat vineri Ioana Mateş.
Poliţiştii şi procurorii din Teleorman au declanşat o anchetă şi au deschis un dosar de cercetare penală în cazul bărbatului în vârstă de 68 de ani care a participat la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei şi care a murit la Spitalul Judeţean din Alexandria, reprezentanţii unităţii medicale fiind cei care au sesizat Poliţia cu privire la deces.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă spunea că bărbatul se prezentase la una dintre ambulanţele SMURD aflate în Piaţa Victoriei, acuzând sângerare la nas, a primit îngrijiri medicale la faţa locului şi a refuzat transportul la spital.
Spitalul Judeţean Alexandria a transmis că bărbatul era în evidenţe cu mai multe afecţiuni cardiace şi digestive, precizând că era internat din 15 august la terapie intensivă, cu diagnosticul „ulcere multiple sângerânde”.
Audiat în 21 august în Comisia de Apărare din Parlament, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a spus că cel mai probabil, în cazul bărbatului a fost vorba despre „un episod medical separat, care nu are corelare” cu ceea ce a fost în Piaţa Victoriei.
„Pacientul s-a prezentat la unul dintre punctele noastre fixe. Prezenta sângerare la nivelul nasului. Tensiunea era mărită, pacientul era cunoscut hipertensiv. A primit primul ajutor, dar a refuzat să meargă la spital. (…) La patru zile după, pacientul, care este cunoscut cu probleme cardiace destul de grave, s-a prezentat la spitalul din Turnu Măgurele şi a fost transferat în Alexandria, unde a fost internat la Terapie Intensivă. (…) Substanţele iritant-lacrimogene nu sunt substanţe care sunt fără efecte şi care nu sunt nocive, dacă se întrunesc anumite condiţii, însă, corelarea dintre aceste substanţe şi manifestarea digestivă a acestui pacient eu, personal, nu pot să o găsesc, iar rezultatul autopsiei este cel care o să fie cel mai elocvent. Va spune care era cauza decesuui şi ce s-a întâmplat. Dacă se găseşte o corelare, singurii care pot să o găsească vor fi cei de la Medicină Legală”, a afirmat Raed Arafat.