Ultima mare erupţie vulcanică din Santorini a avut loc în urmă cu 3.600 de ani. Acest eveniment a format un crater imens, o calderă, care este acum inundat de mare.
În ultimii 2.000 de ani, Santorini a avut diverse modele de comportament, cu mici erupţii la câţiva zeci de ani sau la câteva sute de ani, creând un nou con vulcanic.
Insulele Kameni, care se află în mijlocul craterului inundat din Santorini, sunt cele mai tinere zone ale acestui vulcan. Ultima erupţie a lui a avut loc 1950, iar apoi vulcanul s-a liniştit.
În ianuarie 2011, o serie de cutremure mici au început sub insule. Cele mai multe au fost atât de mici, încât au fost detectate doar de seismografe, însă câteva au fost simţite şi de localnici.
Într-un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature Geoscience, o echipă de cercetători care studiază insulele Santorini a anunţat că a descoperit că întreg grupul de insule s-a umflat.
Pentru a urmări mişcarea solului, cercetătorii au folosit informaţii radar de la satelitul Envisat de la ESA, din martie până în decembrie 2011 şi de la satelitul german TerraSAR-X din iulie 2011 până în aprilie 2012. Echipa a folosit şi receptori GPS.
Studiul arată că solul s-a înălţat cu 8-14cm în unele zone din insulele Kameni, iar caldera este cu 14cm mai lată decât la începutul lui 2011.
Experţii cred că rocile topite s-au acumulat în camera de magmă la o adâncime de circa 4km. Această cameră a crescut cu 10-20 milioane de metri cubi (adică de 8-15 ori mai mult decât stadionul olimpic de la Londra) din ianuarie 2011 până în aprilie 2012. În timp ce camera creşte, solul de deasupra se deformează.
Insulele Kameni cresc, în medie, cu circa un milion de metri cubi pe an. Datele satelitare arată, însă, că cantitatea de roci topite acumulate sub Santorini în 12 luni este echivalentul a 10-12 ani de creştere a vulcanului.
Cercetătorii subliniază că activitatea recentă nu indică o viitoare erupţie. De fapt, rata activităţii seismice chiar a scăzut în ultimele luni.
Rezultatele au fost verificate şi de două echipe de cercetători greci.
Insulele Santorini au crescut cu până la 15 cm într-un singur an. Zona roşie arată creşterea cea mai mare, în timp ce zona albastră, creşterea cea mai mică.
Insula Kameni din Santorini, formată din conul vulcanic