Pro Democraţia: Emiterea unei OUG pentru modificarea Legii referendumului, o încălcare a principiilor statului de drept

Emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Legii referendumului reprezintă o încălcare gravă a principiilor statului de drept, a afirmat Asociaţia Pro Democraţia într-un comunicat de presă.
Romania TV
18 sept. 2018, 14:16
Pro Democraţia: Emiterea unei OUG pentru modificarea Legii referendumului, o încălcare a principiilor statului de drept

„Dincolo de provocările etice, filozofice şi ideologice pe care modificarea Constituţiei prin „Referendumul pentru familie” le generează, considerăm că organizarea acestuia în baza unei ordonanţe de urgenţă care să modifice şi completeze Legea 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului încalcă principiile statului de drept, prevederi ale Constituţiei, precum şi bunele practici ale Comisiei de la Veneţia. Nu trebuie să uităm faptul că, conform Constituţiei României (art 115 (6)), „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”. Considerăm că modificările la legea referendumului propuse prin ordonanţă de urgenţă, de la mărirea perioadei pentru votare de la o zi la 2 zile, până la introducerea SIMPV, încalcă prevederile acestui articol, sunt abuzive şi în neconcordanţă cu legile internaţionale”, a argumentat Asociaţia Pro Democraţia în comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste concluzii sunt întărite şi de decizii anterioare ale Curţii Constituţionale, 51 din 25 ianuarie 2012 şi 682 din 27 iunie 2012, prin care au fost declarate neconstituţionale două legi promovate de guvernul Boc şi respectiv USL – care propuneau modificarea sistemului electoral „pe repede înainte”.

„Subliniem că, dincolo de nevoia de a respecta cadrul constituţional, organizarea referendumului în data de 7 octombrie nu este posibilă nici din punct de vedere al cadrului legal. Astfel, Legea 208 din 20 iulie 2015 reglementează organizarea alegerilor parlamentare precum şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP), fiind definite că „instituţie administrativă autonomă cu personalitate juridică şi cu competenţă generală în materie electorală, care are misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, precum şi finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, cu respectarea Constituţiei, a legii şi a standardelor internaţionale şi europene în materie”, arată Asociaţia Pro Democraţia.

Potrivit acesteia, modificările propuse nu au inclus AEP ca instituţie responsabilă de organizarea referendumului şi astfel s-a creat un vid legislativ.

„Mai mult, Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost modificată chiar în acest an la iniţiativa PSD, reglementându-se faptul că referendumul naţional cu privire la revizuirea Constituţiei are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la dată adoptării în Parlament a actului normativ de revizuire a legii fundamentale. Astfel că, birourile electorale, menţionate în legea referendumului, nu vor putea fi organizate într-un termen atât de scurt, mai ales în absenţa unei decizii oficiale şi a pronunţării Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea organizării referendumului”, atrage atenţia Pro Democraţia.

Asociaţia susţine că CCR a adoptat în legislaţia românească „Codul bunelor practici în materie electorală” al Comisiei de la Veneţia, care impune că modificarea legislaţiei electorale să nu se realizeze cu mai puţin de un an înaintea evenimentelor electorale.

„Astfel că, urgenţa cu care coaliţia de guvernare doreşte organizarea referendumului este nejustificată, mai ales că iniţiativa cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei – iniţiată în 2015 – a fost depusă la Parlament în 2016, proiectul legislativ trecând de Camera Deputaţilor în 2017 şi de Senat în 2018. Este evident faptul că „urgenţa” nu derivă din interesul cetăţenilor sau al instituţiei familiei, ci strict din agenda politică a momentului. Şi mai este evident faptul că organizarea improvizată, „de urgenţă”, a referendumului nu este susţinută nici de deciziile Curţii Constituţionale, nici de legislaţia în vigoare şi nici de bunele practici la nivel internaţional. În concluzie, având în vedere deficienţele majore, atât legale, cât şi administrative ale acestei iniţiative , considerăm că modificarea legislaţiei electorale prin ordonanţă de urgenţă şi forţarea organizării „de urgenţă” a referendumului în data de 7 octombrie reprezintă o încălcare gravă a principiilor statului de drept din România”, conchide comunicatul semnat de Ionuţ Ţaţa – preşedinte şi Cristian Pârvulescu – preşedinte de onoare Pro Democraţia. 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Carnea de miel, prețuri uluitoare. E mai ieftin în Marea Britanie
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai