ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ. Tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să faci pe 23 septembrie

Toamna îşi intră cu adevărat în drepturi pe 23 septembrie, graţie echinocţiului autumnal anunţat de intrarea Soarelui în semnul zodiacal al Balanţei, un eveniment marcând un echilibru delicat şi semnificativ între lumină şi întuneric, masculinitate şi feminitate, spirit şi materie, viaţă şi moarte, Yin şi Yang.
Alina Costache
21 sept. 2018, 05:24
ECHINOCŢIUL DE TOAMNĂ. Tradiţii şi superstiţii. Ce trebuie să faci pe 23 septembrie

Poate că este una din cele mai potrivite perioade ale anului pentru a da sau descoperi un înţeles profund existenţei din perspectiva morţii şi renaşterii, şi, mai ales, pentru a înţelege necesitatea şi frumuseţea drumului nostru aparent efemer prin această lume.

Echinocţiul lunii septembrie, echinoxul de toamnă în emisfera nordică, cunoscut şi sub numele de Alban Elfed, Cornucopia, Sărbătoarea Avilon-ului, Festivalul lui Dionysus, Casa recoltei, Mabon, Noaptea vânătorii, Al doilea festival a culesului, Recolta vinului, Ziua recunostiintei vrăjitoarelor, este legat de o multitudine de mituri şi superstiţii pe cuprinsul întregii lumi şi a istoriei umane.
Animalele asociate cu echinoxul de toamnă din emisfera nordică sunt câinii, lupii şi păsările de pradă. Creaturile mitice corespunzătoare acestui eveniment astronomic sunt gnomii, minotaurii şi sfinxul.

În mitologia greacă, toamna începea odată cu întoarcerea zeiţei Persephone în lumea subpământeană a soţului ei Hades, debutul noului anotimp fiind considerat favorabil unor ritualuri de protecţie şi securitate, dar şi reflecţiei asupra succeselor şi eşecurilor din lunile anterioare.

Conform unei superstiţii evreieşti, Avram era gata să îl ofere pe Isaac, singurul sau fiu, că jertfă lui Dumnezeu, chiar în ziua echinocţiului de toamna, ocazie cu care cuţitul său s-ar fi acoperit ca prin minune cu sânge. Într-o altă credinţă ebraică , referitoare la toate echinoxurile şi solstiţiile din an, se spune că în timpul echinoxului din septembrie un precipitat misterios otrăveşte toată apa care nu a fost băută sau aruncată din vase.

Ziua Echinoxului este sărbătorită de Wicca şi alte religii păgâne sub semnul lui Mabon, zeul welsh numit şi Fiul Luminii, Marele tânăr sau Tânărul divin. Se spune că Mabon s-a născut de echinox, mama lui fiind Modron Marea Mama, Păzitoarea lumii celeilalte, Vindecătoarea, Protectoarea sau Pământul. Răpit mamei sale la vârsta de 3 ani, Mabon a reuşit să se elibereze cu ajutorul unor animale înţelepte, precum cerbul, mierla, bufniţa, vulturul şi somonul, ;din captivitatea sa misterioasă. De fapt, Mabon fusese până atunci în pântecul propriei sale mame, un loc de evoluţie şi provocare, el renăscând ca Fiu al Luminii, cu o forţă şi o înţelepciune datorate prizonieratului îndurat.

Într-o altă versiune a acestei legende, echinoxul este ziua în care Lugh, Zeul Luminii este înfrânt de geamănul şi alter-egoul său, Tanist. Povestea spune că echinocţiul este singură zi din an când Lugh este vulnerabil şi poate fi învins. Lugh stă în echilibru (vezi corespondenţa echinox-Balanţă), cu un picior pe o capră (Capricornul, semnul sub care are loc solstiţiul de iarnă) şi celălalt pe un cazan( Cancerul, vremea solstiţiului de vară). El este trădat de Blodeuwedd, virgina (Semnul Fecioarei) şi transformat într-un vultur (corespunzător semnului zodiacal al Scorpionului). Odată învingător, Tanist îi ia locul lui Lugh, atât ca rege al lumii noastre, dar şi că iubit al zeiţei Tailltiu. Este, însă, o domnie vremelnică, întrucât, odată cu începutul verii, Tanist devine Regele întunecat, Domnul iernii şi, ca atare, un suveran al unui timp depăşit. Rodul dragostei lui cu Tailltiu este un copil care vede lumina zilei odată cu Solstiţiul de Vară, o altă reîncarnare a lui Tanist, numită Copilul întunericului.

Aşa cum a procedat şi în cazul altor sărbători păgâne, biserica catolică a găsit potrivit să aşeze în calendar ziua celebrării Sfântului Mihail sau a Tuturor Sfinţilor („Michaelmas”) în preajma echinoxului de toamna , pe 29 septembrie.

Higan sau Higan-e este un ritual buddhist practicat în Japonia cu ocazia atât a echinocţiului de toamnă, cât şi a celui de primăvară. Sărbătoare naţională în perioada dinastiei Meiji (1868 – 1912), Higan era cunoscut , înainte de cel de-al doilea război mondia , sub denumirea de „Koreisai” sau Sărbătoarea străbunilor imperiali. În limba japoneză, „Higan” înseamnă „celălalt mal”, o referire la spiritele morţilor care ajung la Nirvana, după ce traversează răul existenţei.Acest festival celebrează evoluţia spirituală a lumii de la tărâmul suferinţei la cea a iluminării, fiind un prilej de reamintire a celor morţi, de vizitare a mormintelor lor şi recitare a unor sutre specifice.

În China, Festivalul mijlocului toamnei, o tradiţie veche de 3000 de ani, este celebrat în preajma echinoxului de toamnă, cu ocazia Lunii Pline. Este un eveniment dedicat belşugului recoltei aduse de vara, specialitatea de mâncare specifică fiind „Prăjitură lunii”, umplută cu lotus, seminţe de susan şi un ou fiert sau un fruct uscat. Acest festival reprezintă timpul reunirii familiilor, unii oameni parcurgând mari distanţe pentru a ajunge în mijlocul celor dragi. Străzile sunt decorate cu lanterne şi dansurile dragonului atrag mulţimea în aerul înmiresmat de aromele beţişoarelor parfumate.

Potrivit unei credinţe populare din occident, numai în perioada echinoxului de toamna , atunci când ziua devine egală cu noaptea, îşi face apariţia o forţă mistică care îţi da îndemâarea să aşezi un ou în echilibru stabil pe unul din cele două vârfuri sau părţi ascuţite ale sale.

Alte tradiţii şi evenimente legate de echinoxul de toamna

Echinocţiul din septembrie marchează prima zi din Mehr sau Balanţă, în calendarul iranian. Cu acest prilej are loc festivalul Jashne Mihragan sau Sărbătoarea împărtăşirii şi dragostei, în credinţă zoroastriană.

În Coreea, Chuseok este marele festival al recoltei, programat conform tradiţiei în perioada solstiţiului de toamna şi având o durată de desfăşurare de 3 zile.

Echinocţiul din septembrie era intitulat „Ziua anului nou”, în calendarul republican francez, aflat în uz între anii 1793 – 1805. Republica franceză a fost proclamată în ziua de 21 septembrie 1792, următoarea zi, cea dintâi a „erei republicane” în Franţa , coincizând în acel an cu ziua echinoxului de toamnă.

În Marea Britanie, Sărbătoarea recoltei era stabilită în duminica cu luna plină cea mai apropiată de echinoxul de toamnă.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Centralele pe gaz devin interzise! Cele mai vechi de 30 de ani vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Documentul obligatoriu de la 1 ianuarie. Românii care trebuie să-și schimbe urgent actele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Putin susține că Biden a propus amânarea aderării Ucrainei la NATO
MediaFlux
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)