Părinții s-au separat în urmă cu câțiva ani, iar copilul a fost încredințat spre creștere și educare mamei, tatăl având drept de vizitare și de a petrece timp cu copilul după un program stabilit de tribunal. Din păcate, despărțirea de mama copilului nu a fost acceptată niciodată de tată, care nu ezită, ori de câte ori are ocazia, să-i aplice acesteia câte o corecție fizică. Mărturie stau câteva certificate medico-legale și plângeri la Poliție, potrivit bistriteanul.ro.
Mama a încercat să obțină un ordin de restricție pentru a scăpa de violențe, mai ales de cele fizice, care s-au petrecut de prea multe ori sub ochii înspăimântați ai copilului. Din păcate, judecătorii au decis că nu este nevoie de așa ceva, astfel încât violențele au continuat, ultimul episod fiind la sfârșitul săptămânii trecute, chiar la grădiniță, la ședința cu părinții prilejuită de deschiderea anului școlar.
La început, chiar în timpul ședinței, agresivitatea tatălui a fost tratată cu zâmbete amare, oamenii și chiar educatoarele neștiind cel mai probabil cum să reacționeze în fața unei astfel de situații. Încurajat de faptul că violența sa nu deranjează și de lipsa de reacție a martorilor, după ce mama a ieșit din sala de clasă, tatăl a ajuns-o din urmă pe hol și a izbit-o cu capul de perete.
Mai departe, scena violentă a continuat în curtea grădiniței, sub ochii a zeci de părinți și copii. Revoltător este faptul că nimeni nu a intervenit în toată această scenă pentru a opri actul de violență la care era supusă o mamă și care se petrecea sub ochii celorlalți copii. Disperată că nimeni nu-i ia apărarea, iar tatăl îi smulgea copilul din mâini, femeia a fost cea care a sunat la Poliție și a cerut ajutorul oamenilor legii.
Două echipaje de Poliție au intervenit și individul s-a ales cu o amendă de 1000 lei pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. La fel de grav ca actul de violență al tatălui, nepedepsit suficient de autorități în atâția ani încât să-l determine să se liniștească, este faptul că a doua zi mama a fost avertizată de conducerea grădiniței să-și rezolve problemele cu tatăl copilului astfel încât prestigiul grădiniței să nu fie afectat de astfel de scandaluri. Rămâne să vedem dacă conducerea grădiniței a sesizat și Poliția despre violențele petrecute în incintă și Protecția Copilului, înainte de a lucra la prestigiul unității.
Mama va încerca obținerea unui nou ordin de restricție pentru a se apăra de violențele tatălui și speră ca, până nu va fi totul prea târziu, autoritățile să ia măsuri reale, care să o protejeze.
În momentul de față, o femeie din zece este victimă a violenței domestice. În România, la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată fizic de partener, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic al familiei. Cu toate astea, 8,5% din români consideră că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceștia doar la oamenii needucați.
Mai problematic însă este că aproape 60% tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate, ceea ce descurajează femeile să facă plângere la poliție. Un alt motiv pentru care agresorii rămân nepedepsiți este procesul greoi prin care se poate obține un ordin de protecție.