Poluarea atmosferică, asociată cu un risc mai mare de demenţă

Expunerea la poluare atmosferică ar putea influenţa riscul de a dezvolta demenţă, sugerează un nou studiu preluat de Press Association.
Iulian Tudor
19 sept. 2018, 11:38
Poluarea atmosferică, asociată cu un risc mai mare de demenţă

Cercetarea realizată la Londra şi publicată în revista BMJ Open a descoperit o legătură între această boală neurodegenerativă şi expunerea la dioxid de azot şi particulele în suspensie PM2,5.

Organizaţia Alzheimer’s Research UK a descris studiul ca „un domeniu de cercetare aflat în dezvoltare”, dar a avertizat că rezultate trebuie considerate cu precauţie.

Cercetătorii de la Universitatea din Londra, Imperial College şi King’s College din Londra au folosit istoricul medical al 131.000 de pacienţi cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani în 2004 şi care nu are fuseseră diagnosticaţi cu demenţă.

Starea de sănătate a subiecţilor a fost analizată timp de şapte ani până când au fost diagnosticaţi cu demenţă, au decedat sau au ieşit din evidenţa clinicilor la care erau înregistraţi.

În intervalul 2005-2013, un număr de 2.181 de pacienţi (1,7%) au fost diagnosticaţi cu demenţă, 39% dintre aceştia cu boala Alzheimer, iar 29% cu demenţă vasculară.

Cercetătorii au stabilit o corelaţie între riscul de demenţă şi nivelul estimat de dioxid de azot şi PM2,5 înregistrat în 2004 în apropierea domiciliului pacienţilor.

Pentru pacienţii din zonele aflate pe primele cinci locuri în ceea ce priveşte nivelul de dioxid de azot, riscul de a fi diagnosticaţi cu demenţă a fost cu 40% mai mare decât în cazul celor care trăiesc în zone cu grade mai mici de poluare.

O creştere similară a fost observată şi în cazul comparării parametrului PM2,5.

Creşterea riscului nu a putut fi explicată prin factori despre care se ştie că influenţează dezvoltarea acestei afecţiuni neurodegenerative, iar corelarea a fost mai consistentă în cazul bolii Alzheimer, decât în cel al demenţei vasculare.

„În contextul creşterii cazurilor de demenţă la nivel global, sunt necesare cercetări epidemiologice suplimentare pentru a confirma şi a înţelege recentele descoperiri care corelează poluarea atmosferică cu demenţa”, spun autorii.

„Studiul nostru sugerează că agenţii poluatori din mediul urban ar putea fi la fel de importanţi ca poluarea produsă de trafic. Cauza acestor afecţiuni neurodegenerative este în mare parte necunoscută şi poate avea la bază mai mulţi factori. În timp ce substanţele toxice din aerul poluat pot ajunge pe mai multe căi la creier, cum şi când acestea ar putea influenţa procesul neurodegenerativ rămâne la nivel de speculaţii”, mai spun cercetătorii.

Un studiu publicat anul trecut în revista medicală The Lancet sugera că locuirea în apropierea unui drum aglomerat creşte riscul de Alzheimer şi alte forme de demenţă.

David Reynolds, cercetător principal în cadrul Alzheimer’s Research UK, avertizează că noul studiu nu demonstrează relaţia de cauză-efect.

„Deşi cercetătorii au încercat să ia în considerare factori precum bunăstarea, bolile de inimă şi alte posibile explicaţii pentru diferenţele dintre ratele de demenţă, este greu să elimini alte posibile explicaţii. Boala care cauzează demenţa poate debuta la nivelul creierului cu până la 20 de ani înainte de apariţia simptomelor”, a mai spus acesta.

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se schimbă banii! Bancnotele care vor fi transformate în Euro. Se întâmplă după aderarea la Schengen
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
Adevarul
După ce a lovit un câine, un șofer cu mașina avariată nu reușește să-i găsească stăpânul. Motivul pentru care este refuzat de Poliție
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Mulți șoferi se încurcă. Zona care le dă bătăi de cap
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Rămâi fără permisul de conducere. Lege pentru toți șoferii. Se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România