Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a declarat că situaţia senatorului Mircea Diaconu este una delicată.
„Este o situaţie delicată, nemaîntâlnită în Parlamentul României. ANI a considerat că ar fi incompatibil, Comisia juridică se pronunţase acum trei ani că nu ar exista o stare de incompatibilitate, instanţa a constatat buna credinţă a domnului Diaconu, dar constată că este obiectivă starea de incompatibilitate. Noi am trecut în revistă toate aceste argumente, le-am analizat şi am decis, având în vedere că noi ne-am şi pronunţat acum trei ani asupra cazului, să lăsăm plenul Senatului să hotărască şi nu noi, care am fi fost un pic subiectivi fiind poate ţinuţi de soluţia care am dat-o de trei ani. Nu e vorba de asumare, e vorba de a fi consecvenţi cu noi înşine, e vorba de o primă evaluare pe care am făcut-o acum în unanimitate acum trei ani, astăzi nu am vrut să întoarcem la 180 de grade acea opinie, de aceea, tot în unanimitate am considerat că este moral ca Senatul, în plenul lui, să hotărască asupra stării de incompatibilitate a dlui senator Mircea Diaconu”, a precizat Greblă, citat de agerpres.ro.
El a explicat că iniţial se considerase că funcţia de director al unui teatru de stat poate fi încadrată în categoria activităţilor artistice, astfel nefiind vorba de o stare de incompatibilitate în cazul senatorului liberal.
„Textul de lege vorbeşte de funcţii şi activităţi artistice. Noi am considerat atunci că funcţia de director de teatru este o funcţie artistică, ANI a considerat că funcţiile artistice sunt toate celelalte afară de director pentru că este şi ordonator de credite. A fost o interpretare, noi am considerat şi azi toţi colegii au fost de aceeaşi părere, că nu este incompatibilitate. Păi acum dacă directorii teatrelor, mari artişti ai acestei ţări, rectorii marilor universităţi din ţară, nu pot fi senatori şi deputaţi, atunci cine să mai fie?”, a întrebat retoric preşedintele Comisiei juridice.
El a adăugat că un director de teatru nu are ce fura dintr-un buget de „subzistenţă”.
„Ce poate să fure un director de teatru de la un teatru care are buget de subzistenţă acolo, decorul de la teatru? De pe urma funcţiei de director la un teatru nu foarte mare în Bucureşti ce profit poţi să ai? Şi atunci cred că aceste lucruri legat de incompatibilităţi şi interdicţii, mai ales la marile valori ale aceste ţări, ar trebui analizate cu mai multă omenie şi nu neapărat cu răutate. Nu pun la îndoială decizia instanţei, dar există viziuni de interpretare diferite asupra acestui lucru. Trebuie să aveţi în vedere faptul că odată ce a fost sesizat de ANI că a fost deschisă o procedură împotriva domniei sale, dl senator şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, sub acest aspect am spus că aceste stări de fapt trebuie analizate cu mai multă grijă, cu mai multă omenie. Îl vedem noi mare corupt pe dl. senator Mircea Diaconu? Sub acest aspect instanţa de judecată a avut o opinie că dl. senator a fost de bună-credinţă, că nu i se poate reţine nici o culpă şi cu toate astea îi respinge plângerea”, a mai afirmat Greblă.
Decizia a fost luată de senatorii jurişti, în absenţa presei.