Comisia Europeană nu a luat încă nicio decizie referitoare la infringementul privind noua lege a Curţii Supreme

Comisia Europeană a discutat situaţia din Polonia, dar nu a luat încă o decizie, au indicat miercuri surse ale agenţiei poloneze de presă PAP, în condiţiile în care Polonia este vizată de o procedură de infringement în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă.
Filip Stan
20 sept. 2018, 10:02
Comisia Europeană nu a luat încă nicio decizie referitoare la infringementul privind noua lege a Curţii Supreme

Colegiul comisarilor Uniunii Europene nu a luat nicio decizie cu privire la infringement, a dat asigurări la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) Alexander Winterstein, care a confirmat totuşi într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Bruxelles că s-a discutat despre procedurile de infringement aflate în curs.

Executivul european nu a explicat dacă o propunere a vicepreşedintelui CE Frans Timmersmans de a trece la următoarea etapă a infringementului împotriva Poloniei a fost sau nu respinsă. „Nu am anunţat niciodată dinainte decizii care ar putea sau nu să fie luate”, a menţionat Winterstein, citat de agenţia PAP, citată de Agerpres.

Aflat la Salzburg pentru summitul informal al liderilor Uniunii Europene (UE), premierul polonez Mateusz Morawiecki a salutat, miercuri, faptul că executivul UE nu a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii în legătură cu amendamentele privind Curtea Supremă, adăugând că a avut o conversaţie „bună” cu preşedinta instanţei supreme a Poloniei, Malgorzata Gersdorf, a consemnat Reuters.

„Mă bucură faptul că CE nu a înaintat acţiunea”, a spus Morawiecki la sosirea sa la summitul de la Salzburg. „Am vorbit ieri cu preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker. Azi dimineaţă am vorbit cu prof. Gersdorf. A fost o conversaţie bună. Nu au fost detalii senzaţionale, acorduri, dar a fost o discuţie bună. La fel şi cu preşedintele Juncker. Arătăm că suntem deschişi discuţiilor”, a menţionat premierul polonez.

Citeşte şi Franţa şi Germania, cu ochii pe sistemul de Justiţie

La 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde. După cum justifica la acea vreme Comisia Europeană, schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, şi în acest fel Polonia nu îşi respectă obligaţiile care îi revin potrivit art.19 al Tratatului privind UE în legătură cu art.47 al Cartei Drepturilor Fundamentale a UE, informează Agerpres.

Aplicarea noilor prevederi privind Curtea Supremă implică pensionarea a 27 din cei 72 de judecători ai acesteia, inclusiv a preşedintei sale, Malgorzata Gersdorf. Însă ea refuză să părăsească postul, invocând Constituţia, care stabileşte durata mandatului său la şase ani, adică până în 2020, fapt care a declanşat o bătălie judiciară între susţinătorii reformei şi cei care consideră această reformă ca fiind neconstituţională.

Polonia este vizată şi de o altă procedură, cea de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, lansată în decembrie de Comisia Europeană în legătură cu temerile privind statul de drept în Polonia. Această procedură este declanşată atunci când se constată că într-un stat membru există un risc de încălcare gravă a valorilor UE şi ea poate duce la sancţiuni contra ţării respective.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Laura Giurcanu și-a făcut de cap la mare. Influencerița se bucură de viața de femeie singură
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Cel mai valoros schelet de dinozaur vândut vreodată atinge suma record de 44,6 milioane de dolari
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'