PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care CCR să verifice urgenţa în procedura de adoptare a OUG

PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care Curtea Constituţională să verifice aspectele care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă de către Executiv, pentru a opri abuzurile în privinţa emiterii unor astfel de acte.
Iulian Tudor
20 sept. 2018, 10:02
PNL va depune la Parlament un proiect de lege prin care CCR să verifice urgenţa în procedura de adoptare a OUG

Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat, joi, la Parlament, că toate Guvernele în ultimii 20 de ani au abuzat de OUG, iar una din trei legi este adoptată prin ordonanţă de urgenţă.

„În ultimii 29 de ani toate Guvernele au abuzat de OUG. Una din trei legi este adoptată prin OUG şi România s-a aflat practic într-o permanentă urgenţă. A fost încălcat rolul Parlamentului de legiferare şi s-a perpetuat un conflict între instituţiile statului şi prin acest proiect de lege dorim să redăm Parlamentului rolul de legiferare şi în acelaşi timp să existe o dezbatere mai amplă pe proiectele de lege”, a spus Turcan.

Ea a precizat că se impune o dezbatere serioasă în societate ca în perspectiva revizuirii Constituţiei să se ia în calcul renunţarea la OUG.

„În România se poate foarte bine guverna prin ordonanţe simple, prin legi dezbătute în Parlament, iar în ceea ce priveşte alocările urgente de bani se pot realiza prin Hotărâri de Guvern”, a punctat Turcan.

La rândul său, deputatul PNL Gabriel Andronache a explicat că proiectul prevede ca CCR să verifice aspectele care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei OUG de către Guvern.

„Prin modificarea Legii Curţii Constituţionale ne propunem să legiferăm competenţa CCR de a face controlul constituţionalităţii aspectelor care vizează urgenţa în procedura de promovare şi de adoptare a unei Ordonanţe de urgenţă. Înainte ca ordonanţa de urgenţă să intre în vigoare, CCR urmează ca din oficiu să procedeze la verificarea motivelor pentru care această OUG a fost adoptată din perspectiva situaţiei excepţionale, aşa cum spune Constituţia, care a determinat adoptarea ei. O astfel de procedură este posibilă în mod evident, pentru că atunci când se exercită iniţiativa legislativă de către cetăţeni anterior intrării acesteia în procedură legislativă, CCR verifică îndeplinirea anumitor condiţii”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache.

El a explicat că o ordonanţă va intra în vigoare numai după ce CCR se pronunţă cu privire la situaţia excepţională.

„De asemenea, ne propunem să stabilim în concret, detaliat, cum poate CCR să îşi exercite atributul privind soluţionarea conflictului între două sau mai multe autorităţi publice. Vom stabili prin lege că plenul CCR va arăta dacă există conflict constituţional sau nu, în situaţia în care va constata existenţa conflictului constituţional va arăta calea de urmat. Însă conţinutul actelor administrative care vor fi emise de către autorităţile aflate în conflict va fi competenţa exclusivă a acelor autorităţi. Pe cale de consecinţă, CCR nu va mai putea indica şi stabili termene cu privire la modul în care în concret se soluţionează conflictul constituţional”, a spus Andronache.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță se căsătoresc! Dana Budeanu a spus când va avea loc nunta
Fanatik.ro
Orașul în care un metru pătrat de teren se vinde cu 10 eurocenți: “Nu am fi putut să ne imaginăm ce ne aștepta”
Capital.ro
Decizie pentru cei cu permis auto. Se plătește TAXĂ. Lege nouă în România
Playtech.ro
ȘOC! Ce spune Emily Burghelea despre ACCIDENTUL cumplit care a DESFIGURAT-O
DailyBusiness
Val de scumpiri în piețe! Care este cea mai scumpă piață din Capitală
Adevarul
Armata lui Kim Jong Un era să-și distrugă propria Capitală. Ce s-a întâmplat cu o rachetă trasă de la 100 de km de Phenian
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Maria Cârneci, tarif de lux. Cât costă să cânte la nuntă
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de la EURO!
wowbiz.ro
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Cancan.ro
Scandal monstruos la o nuntă! Florin Salam l-a dat afară pe Bogdan de la Ploiești chiar în timp ce cânta
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Tichetele de masă și indemnizația de hrană nu vor fi incluse calculul pragului de 4.000 de lei. Anunțul făcut de Guvernul României
Capital.ro
S-au schimbat banii. Decizia istorică luată de BNR. S-a întâmplat pe 1 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
stirilekanald.ro
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
substantial.ro
Aproape 200 de magazine și restaurante de pe litoral verificate, amenzi de peste 400.000 de lei
MediaFlux
ATENȚIE! Anunț pentru toți elevii care dau bacul de la edu.ro
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?