După data de 15 octombrie, Ministerul Sănătăţii va derula o campanie gratuită de vaccinare antigripală. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, se are în vedere achiziţionarea a un milion de doze de vaccin.
„Perioada de vaccinare este după 15 octombrie până în iarnă când încep virozele respiratorii şi se mai poate face vaccinare până în ianuarie, februarie. Suntem la finalul licitaţiei pentru achiziţionarea unui milion de doze. Persoanele care sunt vaccinate în campania gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt persoane eligibile precum copii, persoane vârstnice, copii şi persoane vârstnice instituţionalizate (aflate în centrele de bătrâni sau în căminele de copii), medicii, deoarece şi cadrele medicale sunt foarte expuse la virozele respiratorii şi în mod special bolnavii cu afecţiuni pulmonare şi respiratorii„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Este important ca vaccinarea antigripală să se efectueze din timp, înainte de instalarea perioadei rece, deoarece astfel ajută organismul să se pregătească împotriva virozelor.
„Perioada de vaccinare trebuie să înceapă destul de devreme, înainte de instalarea sezonului rece, în aşa fel încât organismul să aibă timp să se pregătească imunologic pentru agresiunea virală. Sunt vaccinaţi copiii, bătrânii, persoanele cu boli cronice. În cazul femeilor însărcinate, acestea pot fi vaccinate numai după luna a şaptea de sarcină„, a precizat pentru ROMÂNIATV.NET Mihaela Raţcu, medic de familie.
În urma vaccinării antigripale, unele persoane pot manifesta uşoare efecte secundare.
„Poate să apară o mică stare gripală, durere la locul de vaccinare, care se întâlneşte cel mai frecvent şi care trece cu o compresă rece. Mai sunt mici modificări ale stării generale cu subfebrilitate, dureri musculare. Cele mai multe reacţii sunt minore„, a adăugat Mihaela Raţcu.