Cameleonul „Calumma tarzan” din Madagascar, becaţina-spatulă şi rinocerul de Java se regăsesc în topul speciilor pe cale de dispariţie.
Această listă, alcătuită de 8.000 de oameni de ştiinţă din Comisia pentru supravieţuirea speciilor din cadrul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), a fost dată publicităţii în oraşul Jeju din Coreea de Sud, unde este organizat în perioada 6-15 septembrie congresul mondial al UICN.
Specia de broască ţestoasă „Rafetus swinhoei”, din care mai trăiesc doar patru exemplare, se află pe primul loc în acest top. Locul al doilea este ocupat de „Zaglossus attenboroughi”, o specie de echidne (mamifer al cărui corp este acoperit cu spini) din Papua indoneziană. Specialiştii de la ZSL au recenzat numeroase specii în pericol de dispariţie din 48 de ţări, provenind în majoritate din Asia şi Africa.
„Toate speciile de pe această listă sunt unice şi de neînlocuit. Dacă ele dispar, nimic nu va putea să le aducă înapoi. Dar, dacă acţionăm imediat, putem să le oferim o şansă pentru a supravieţui”, a declarat Ellen Butcher, coautoare a acestui raport.
Eforturile de conservare dau mereu roade, a adăugat Butcher, evocând cazul calului Przewalski şi al balenei cu cocoaşă.
Potrivit UICN, aproximativ o treime din cele 63.837 de specii existente ce au fost analizate riscă să dispară pe termen mediu sau lung, din cauza dispariţiei habitatelor, a încălzirii globale şi a vânătorii.
Dintre aceste specii, sunt ameninţate cu dispariţia 41% dintre speciile de amfibieni, 33% din recifele de corali, 25% din speciile de mamifere, 20% din speciile de plante şi 13% din speciile de păsări.
Raportul poate fi consultat şi pe internet, fiind disponibil pe site-ul www.zsl.org.