George Ivaşcu, mustrat de parlamentari: Puteam să comunicăm mai mult. Scuzele nu sunt suficiente. Ce a spus despre remaniere

George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, a fost prezent marţi la şedinţa Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, unde a fost audiat referitor la evenimentele organizate pentru celebrarea Centenarului. Aceasta a fost prima lui prezenţă în faţa comisiei căreia ar trebui să prezinte lunar un raport al activităţii. A fost mustrat de unii deputaţii pentru că a ignorat comisia timp de 8 luni, dar şi pentru felul în care s-a prezentat.
Romania TV
25 sept. 2018, 12:04
George Ivaşcu, mustrat de parlamentari: Puteam să comunicăm mai mult. Scuzele nu sunt suficiente. Ce a spus despre remaniere

Ministrul a venit însoţit de secretarii de stat Ion-Ardeal Ieremia şi Ştefan Rab.

Înainte de a trece în revistă realizările de la preluarea mandatului privind Centenarul – de la semnarea unui document programatic, reorganizarea Departamentului Centenar la alegerea/ selectarea proiectelor, Ivaşcu s-a scuzat pentru că a absentat la trei audieri la care a fost invitat: prima dată, a fost deschiderea Bookfest, a doua oară se afla la Timişoara pentru a se întâlni cu juriul programului Capitala Europeană a Culturii 2021, iar a treia oară se afla la Alba Iulia, unde stabilea termeni de montare a monumentului dedicat Centenarului.

Marţi, el a fost audiat în Comisie în legătură cu gestionarea bugetului destinat evenimentelor organizate cu ocazia Centenarului, criteriile de selecţie a proiectelor ce vor fi finanţate din bugetul destinat Centenarului, precum şi modul în care Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a organizat, până la această dată, desfăşurarea manifestărilor, a acţiunilor şi a proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri.

După alocarea celor 150 de milioane de lei pentru finanţarea de proiecte propuse de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), instituţiile centrale şi organizaţii non-guvernamentale, Ivaşcu a spus că au apărut la adresa MCIN mai multe reproşuri în spaţiul public şi a răspuns: „Ministerul nu organizează, el doar finanţează”.

Ministrul a precizat că au fost aprobate în Comitetul interministerial, în total, 643 proiecte din 363 de localităţi, dintre care 167 – propuse de instituţii centrale (50 milioane lei), 362 – propuse de UAT (50 milioane lei) şi 114 – de ONG-uri, în valoare de 45,52 milioane de lei. O nouă sesiune este în pregătire, pentru restul de aproximativ 5 milioane de lei.

Până acum este vorba, între altele, despre 111 spectacole, 93 de festivaluri, 90 de expoziţii, 95 de monumente, 51 de editări de carte, 23 de ceremonii şi 21 de investitii (case memoriale), 18 turnee, 16 concerte, 9 proiecte cinematografice, din care două sunt realizate deja de TVR, şi 6 pachete comemorative.

În curs de realizare se află 108 investiţii în case memoriale şi plachete, între altele, până în 2020.

Pe judeţe, Ivaşcu a spus că cele mai multe proiecte, 21, au fost propuse şi vor fi organizate în Alba, fiind urmat de Arad (11) şi Argeş (8).

Amplasarea monumentului de la Alba Iulie, finalizată pe 25 noiembrie

După o prezentare de aproximativ 40 de minute, preşedintele comisiei, deputatul PNL Gigel Ştirbu, i-a cerut lui Ivaşcu să încheie, iar ministrul a afirmat că are veşti importante despre monumentele de la Alba Iulia şi Arad.

El a spus că „Monumentul Marii Uniri” de la Alba Iulia are dimensiuni impresionante – 22 metri -, că anul trecut au fost alocaţi prin Legea 246 suma de 18,8 milioane lei, pentru „plata autorului şi realizarea amplasării” (10,3 milioane de lei) şi 8, 5 milioane de lei „pentru Cosiliul Local Alba Iulia, în vederea realizării”. Pentru deblocarea situaţiei, el a declarat că a întreprins mai multe vizite la Alba Iulia, unde a renegociat cu autorul. El a explicat că acest contract nu exista, aşadar întreaga documentaţie a fost refăcută.

În urmă cu 7 săptămâni au început lucrările efective, în trei locuri diferite, a anunţat Ivaşcu. A fost turnată fundaţia, au fost transportate primele elemente ale monumentului, iar la fabrica de la Simeria „se lucrează continuu”. Va fi gata pe 25 noiembrie, a punctat ministrul.

La Arad, monumentul va avea 24 metri. Sculptorul Florin Codre a primit 10 milioane lei în 2010, însă şi în acest caz Ministerul Culturii a întâmpinat blocaje. Litigiul este pe cale să fie soluţionat, a mai spus Ivaşcu. MCIN a fost nevoit să facă demersuri pentru a obţine de la ORDA, care deţine drepturile, decizia de amplasare a monumentului. Monumentul trebuie transportat de la Călăraşi la Arad.

Legat de aceste monumente, Ştirbu a precizat: „V-am atras atenţia legat de situaţia că la 1 decembrie nu vom avea monumentele inaugurate. Veţi fi principalul vinovat, dacă se întâmplă asta. Iar dacă vor fi, nimeni nu vă va acorda nici măcar mulţumiri. Asta este!”

USR-istul Iulian Bulai a susţinut, făcând şi o demonstraţie, o comparaţie vizuală, că monumentul de la Alba Iulia are forma logo-ului Facebook, însă trebuie avut în vedere că acest concurs a fost finalizat în 1993.

Întrerupt de telefonul care i-a sunat, el a precizat – susţinut de Ieremia – că există bani alocaţi din buget pentru montarea lor, nefiind însă foarte convins.

Deputatul PMP Emil Paşcan i-a adresat lui Ivaşcu: „Nu se poate să nu fiţi ruşinat! Aveţi cei mai mulţi secretari de stat pe care i-a avut un ministru al Culturii până acum şi, cu toate asta, nu există o comunicare. (…) V-am cerut public o demisie de onoare, pentru că eu cred că ceea ce caracterizează azi ministerul e incapacitatea”.

De aceeaşi parte, Iulian Bulai (USR) a spus: „Apreciez scuzele, dar scuzele nu sunt suficiente pentru a repara această lipsă de comunicare”. El este de părere că disproporţia este prea mare între mediul urban şi rural privind organizarea de evenimente de Centenar.

Ivaşcu a subliniat că rolul Ministerului Culturii a fost doar să primească din teritoriu propuneri: „Cine a fost interesat, a trimis”.

George Ivaşcu a fost întrebat şi despre Legea medaliilor. A dat asigurări că până la 1 decembrie, ea va fi finalizată. Ministrul a menţionat că va fi discutată în şedinţa Biroului permanent care va avea loc miercuri şi că propuneri vor fi înaintate către Administraţia Prezidenţiale şi Parlamentul României.

În final, ministrul Ivaşcu s-a declarat mulţumit de audiere şi de întâlnirea cu deputaţii şi a mărturisit că îşi doreşte să revină.

Ivaşcu, legat de remaniere: Cred că cel mai important este ca doamna premier să facă evaluarea asa cum s-a spus

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, a declarat marţi, după audierea din Comisia pentru cultură din Cameră, că aşteaptă evaluarea prim-ministrului Viorica Dăncilă şi că a rezolvat, „din punct de vedere al legalităţii”, toate proiectele de la minister.

„Am auzit ce se vehiculează, dar, aşa cum s-a transmis, cred că cel mai important este ca doamna premier să facă evaluarea asa cum s-a spus. Dânsa va decide ce membri ai cabinetului rămân, inclusiv cu acel grup de lucru înfiinţat pentru urmărirea programului de guvernare. Nu ştiu ce să spun. Urmează evaluarea”, a declarat el.

Despre activitatea întreprinsă în ultimele opt luni, Ivaşcu a precizat: „Întotdeauna se poate face mai mult. Dar cel mai greu şi mai important pentru mine e Centenarul. Eu sunt fericit că acest an aniversar poate fi sărbătorit de toţi românii”.

Legat de proiectele preluate, Ivaşcu este de părere că a rezolvat „din punct de vedere al legalităţii” toate proiectele. „Tot ceea ce înseamană fişe, devize, toate au fost verificate. Aşadar, tot ceea ce înseamnă transferul de bani către autorităţile locale sau centrale – fiind verificate – ele dau o linişte atât lor, cât şi celor care îşi desfăşoară activitatea”.

Ivaşcu este de părere că „nu există o problemă de comunicare” între miniştrii cabinetului „sau, cel puţin, dacă e, pot să îmi asum eu despre mine. Cred că problema de comunicare ţine de fiecare în parte”.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Câți români au votat până acum
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Este incredibil ce mistere ascunde săpunul. V-ați gândit vreodată cum a fost inventat
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Alegeri Prezidențiale 2024 | Surpriza cifrelor de la ora 10:00. Așa ceva nu s-a mai întâmplat din 2019
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și harta pentru Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5 și Sectorul 6
substantial.ro
Rezultatele exit-poll ale alegerilor prezidențiale, turul I, anunțate la Digi 24
MediaFlux
LOVITURĂ PENTRU ROMÂNI! FACTURILE LA ENERGIE EXPLODEAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy