Ministrul Carmen Dan a fost întrebat, la ieşirea de la audierile din Comisia de apărare din Senat, care ar fi principalele modificări care ar trebui aduse Legii adunărilor publice şi dacă îşi va asuma o astfel de iniţiativă.
„Cred că este necesar să existe o actualizare a legislaţiei, este foarte veche, nu mai corespunde nevoilor şi realităţii cu care ne confruntăm, motiv pentru care, în virtutea dreptului de iniţiativă legislativă, eu, bineînţeles cu consultarea tuturor celor care trebuie să fie consultaţi, inclusiv respectând principiile de transprarenţă, voi iniţia acest demers”, a spus Carmen Dan.
Ea a adăugat că sunt multe aspecte care trebuie actualizate.
„Principiile vor fi produsul unei analize făcute, la nivelul ministerului există specialişti care pot aduce o contribuţie substanţială actului normativ”, a spus Dan.
Întrebată dacă ea crede că Jandarmeria ar trebui să aibă abilitatea de a face şi anchete, Carmen Dan a răspuns: „Cred cu tărie că Jandarmeria trebuie să dispună de toate pârghiile legale pentru a-şi exercita în condiţii de siguranţă atribuţiile şi bineînţeles de a aplica întru tocmai prevederile legale. Jandarmeria este o instituţie importantă a statului şi trebuie să beneficieze inclusiv de un cadru legal adecvat”.
Subiectul a fost abordat,ăîn timpul audierilor din Comisia de apărare din Senat, şi de prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru.
Cliseru a spus că, în ultimul an, au avut loc mai multe manifestări doar „anunţate” în Piaţa Victoriei, nu şi autorizate.
„Eu, dacă tot mă aflu în faţa dumneavoastră, v-aş ruga să actualizaţi legea adunărilor publice pentru că este din 1991, a fost o lege făcută în grabă pentru a crea un cadru legal cetăţenilor să se manifeste după atâţia ani de opresiune şi nu mai corespunde cu ceea ce se întâmplă astăzi şi cu cerinţele din ziua de astăzi. O simplă notificare către primar nu poate să ţină loc de aprobare a unei adunări publice”, a spus Cliseru.