UPDATE. Laurenţiu Cazann s-a prezentat, miercuri, în faţa procurorilor de la Parchetul General care anchetează Dosarul ”Diaspora”, deschis după protestul din 10 august.
Întrebat dacă ar lua aceleaşi măsuri, Cazan a spus: ”Categoric. Dacă mâine ar fi 10 august aş lua aceleaşi măsuri”.
El a declarat că ”s-a respectat legea ad-literam”.
”Modul de restabilire a ordinii publice s-a făcut în concordanţă cu legea specială”, a mai spus Cazan.
Acesta a afirmat că nu poate face alte precizări cu privire la ancheta în curs, dar a cerut să nu se mai folosească termenul de ”a gaza”.
”Am văzut că se foloseşte în spaţiul public termenul a gaza. V-aş ruga să consultaţi un DEX să vedeţi ce înseamnă cuvântul a gaza”, a mai spus Cazan, citat de News.ro.
Mai devreme în cursul zilei s-a aflat la Parchet şi comisarul şef de poliţie Mihai Chirică, cercetat şi el în dosar. Acesta nu a făcut declaraţii presei.
Săptămâna trecută, Laurenţiu Cazan a fost pus sub acuzare de procurorii militari, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.
Citeşte şi: Secretarul de stat Dan Chirică, audiat la Parchetul General în dosarul protestelor
În acelaşi dosar, sunt cercetaţi penal colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; Mihai Dan Chirică, secretar de stat în MAI. Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. Peste 770 de plângeri penale au fost înregistrate la Secţia Parchetelor Militare din partea unor persoane care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protest.