Sfaturi concrete cum să îţi antrenezi creierul ca să fii fericit

Secretul unei fericiri de durată ar putea fi rezumată în numai câteva cuvinte mai puţin obişnuite: „Neuronii care colaborează se interconectează mai bine". Această propoziţie este susţinută de neuropsihologul Rick Hanson. „Cu cât mai mult neuronii (celulele creierului) lucrează împreună, cu cât mai intensitatea colaborării cu atât mai bine se vor interconecta şi va creşte forţă lor interioară în ceea ce priveşte sentimentele de fericire, recunoştinţă, încredere, succes, ai iubi şi a se simţi iubit".
Alina Costache
27 sept. 2018, 07:21
Sfaturi concrete cum să îţi antrenezi creierul ca să fii fericit

Insa cei mai multi dintre oameni nu pot ramane zi de zi intr-o stare emotionala pozitiva astfel incat sa se transforme in obisnuinta inclusiv la nivel neuronal (ceea ce inseamna ca nu exista destul colaborare si interconectare intre celulele creierului). Pe de alta parte, in mod natural oamenii au tendinta de a se fixa pe experientele negative.
Emotiile pozitive si cele negative folosesc diferite sisteme de memorare, potrivit lui Hanson si emotiile pozitive nu se transfera usor in memoria pe termen lung.

Hanson sustine ca problema este legata de faptul ca oamenii sunt construiti astfel incat sa se concentreze pe lucrurile rele. Iar aceasta „eroare negativa” determina creierul sa reactioneze intens la vestile rele, comparativ cu modul in care raspunde la vestile bune. Creierul a evoluat pentru a cauta in mod constant amenintarile si cand gaseste una s-o izoleze si astfel sa piada din vedere imaginea de ansamblu.

„Din cauza acestei erori negative a creierului ne este atat de greu sa invatam din experientele pozitive, desi aceasta este cea mai buna cale de a ne creste forta interioara”, sustine Hanson.
Modalitatea pentru a „conecta cu fericirea” in creier este sa raman in prezent, sa te bucuri de momentele placute si fericite pe care ti le oferea viata.

„Cheia este sa incerci sa aduci lucrurile bune in creierul tau. Adica sa treci experientele pozitive in memoria pe termen lung a creierului”, spune Hanson.

Specialistul dezvaluie unele dintre cele mai ascunse secrete ale neuropsihologiei pentru a depasi erorile negative si sa fixezi fericirea in creier, optimizandu-ti potentialul pentru bucurie.
1. Alege momentele frumoase

In fiecare zi exista momente pozitive si, indiferent de cat de mici sau lipsite de importanta sunt, pot fi instrumentele prin care iti poti schimba perspectiva. Insa pentru a face asta, trebuie sa-ti faci timp pentru a aprecia aceste momente de bucurie si sa le cresti intensitatea si durata astfel incat sa poata fi ancorate in creier.

„Oamenii nu recunosc puterea ascunsa a experientelor zilnice. Suntem inconjurati de oportunitati – 10 secunde aici sau 20 de secunde acolo – doar pentru a inregistra experientele folositoare si sa invatam din ele. Oamenii nu fac asta desi ar putea”, sustine Hanson.

Cand apreciezi si maximizezi micile experiente pozitive, spune el „creste senzatia de implinirire, siguranta, iubit, placut si respectat. Asa ca nu te mai simti strivit… Nesiguranta dispare pentru ca ai incorporat toate acele lucru bune in tine”.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Lucrurile pe care un administrator de bloc nu are voie să le facă. Mulți români nu știu asta și riscă să fie țepuiți
Capital.ro
Avertisment pentru românii cu bani pe card. Ce se întâmplă la bancomate: Deosebit de grav!
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Marea senzație pe Netflix. Filmul a spulberat topurile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cărora le expiră buletinele. NU mai au mult timp. Se aplică de sâmbătă, 3 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Prognoza meteo de 1 mai. Cum va fi vremea în minivacanță, în România, la mare și munte
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri