Începe şcoala! Vezi cum să-ţi pregăteşti copilul din punct de vedere medical

A rămas mai puţin de o săptămână până când clopoţelul va anunţa începerea anului şcolar. Dacă pentru copii asta înseamnă şi începutul unei noi etape în viaţa lor, pentru părinţi este o bătaie de cap, pentru că trebuie să se ocupe în detaliu de pregătirea medicală şi psihică a micuţilor.
Ileana Popescu
14 sept. 2012, 05:31
Începe şcoala! Vezi cum să-ţi pregăteşti copilul din punct de vedere medical

Mai sunt câteva zile până la începerea şcolii, iar medicii le recomandă părinţilor să-şi ducă copiii la un consult medical amănunţit, în cazul în care nu au făcut-o până acum.

Pentru a preveni îmbolnăvirea micuţilor, ei trebuie vaccinaţi conform schemei naţionale de vaccinare împotriva bolilor precum rujeola, rubeola, oreionul, poliomielita, tuberculoza, hepatita B, difteria, tetanosul. Vestea bună pentru părinţi este că aceste vaccinuri se fac la şcoală, pe cheltuiala statului.

CITEŞTE ŞI Ce trebuie să ştii despre VACCINAREA ANTIGRIPALĂ

„Copiilor ar trebui să li se mai facă un consult medical care să depisteze dacă suferă de vreo boală acută înainte de intrarea în colectivitate. De asemenea, este bine să li se facă exudatul faringian şi nazal. Acestea sunt două examene care identifică prezenţa unei infecţii bacteriene, fungice sau virale la nivelul gâtului sau nasului. Nu toate şcolile cer, dar este ideal să se facă testul cutanat la tuberculină, un test utilizat pentru a stabili dacă o persoană a dezvoltat un răspuns imun la bacteria care provoacă tuberculoza”, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET, pediatrul Marcela Ionescu.

CITEŞTE ŞI Cinci lucruri pe care copilul tău trebuie să le ştie când începe şcoala

Cât priveşte bolile respiratorii, principalul sfat al medicul este ca, în cazul în care copilul face febră şi dezvoltă semnele debutului unei viroze, să fie ţinut acasă, ca să nu-i îmbolnăvească şi pe ceilalţi colegi.

Medicii le recomandă părinţilor ca, la începutul anului şcolar, să semnaleze profesorilor problemele alergice ale copiilor, astfel încât micuţii să fie feriţi de riscul un probleme grave.

„Părinţii trebuie să le spună profesorilor dacă copilul este alergic la praf, la alimente. Mai mult, educatorii trebuie să-i supravegheze pe cei mici atunci când îşi cumpără mâncare de la buticurile din jurul şcolii, pentru a observa o eventuală reacţie alergică la produsele pe care ei le consumă”, a mai spus Marcela Ionescu.

Totodată, un consult medical va identifica dacă micuţii sunt apţi pentru orele de sport sau dacă vederea este în parametri normali.

„Dacă copilul este cunoscut ca fiind mai bolnăvicios, trebuie dus la control, iar medicul specialist va stabili dacă va elibera scutire medicală pentru orele de sport. De asemenea, nu trebuie uitată vizita la medicul oftalmolog, mai ales dacă în familie există părinţi care poartă ochelari. Aici este şi rolul eduatorului să observe dacă copilul pare că nu vede bine la tablă şi atunci trebuie să avertizeze părintele”, a mai precizat medicul pediatru.

Scăderea temperaturilor şi lipsa soarelui îi poate afecta pe copii. De aceea, părinţii trebuie să aibă grija cu copiii care nu mănâncă lactate şi să le dea suplimente de vitamina D cu calciu. Pentru copiii mofturoşi, care nu mănâncă fructe, medicul recomandă vitamina C.

Noul an şcolar va începe pe 17 septembrie, ca urmare a numeroaselor solicitări venite din partea părinţilor, dar şi pentru pregătirea unităţilor de învăţământ. VEZI STRUCTURA ANULUI ŞCOLAR

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în aluatul de cozonac ca să iasă mai fraged și mai pufos. Singurul ingredient care face diferența
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Rețetă de glazură pentru prăjituri. Ai nevoie de doar două ingrediente
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Ultimele mesaje ale soldaților ruși: Mărturii cutremurătoare din tranșeele ucrainene
MediaFlux
PARTIDELE au BĂTUT PALMA! Anunț privind VIITORUL GUVERN! AU RECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina