Alexis Tsipras cere UE respectarea rezultatului referendumului privind Macedonia. Este o ocazie ISTORICĂ

Tsipras îl susţine pe Zaev, NATO îndeamnă toate părţile să profite de ocazia ”istorică”, iar UE la respectarea rezultatului referendumului din Macedonia.
Filip Stan
01 oct. 2018, 05:15
Alexis Tsipras cere UE respectarea rezultatului referendumului privind Macedonia. Este o ocazie ISTORICĂ

Premierul grec Alexic Tsipras şi-a exprimat susţinerea faţă de omologul său macedonean Zoran Zaev în vederea implementării acordului încheiat între ţările lor asupra împărtăşirii numelui Macedonia, a declarat o sursă guvernamentală pentru AFP.

Într-un apel telefonic, Tsipras a salutat ”hotărârea şi curajul” omologului său de a ”continua punerea în aplicare a acestui acord”, aprobat prin referendum, duminică, dar cu un nivel mic de participare, a precizat această sursă. Potrivit AP, 36% dintre macedonenii cu drept de vot au participat la consultare.

Atena a constat rezultatul ”contradictoriu” al referendumului din Macedonia – aprobarea copleşitoare, dar participarea slabă la vot. Ministerul grec de Externe a apreciat că rezultatul votului necesită acţiuni prudente în vederea ”păstrării potenţialul pozitiv al ideii”. ”Atmosfera de naţionalism şi suspiciune, ştiri false zilnice şi fanatismul extrem nu permit, din păcate, o evaluare sobră a marilor beneficii ale acordului”, a apreciat ministerul. În schimb, ministrul Grec al Apărării Panos Kammenos a apreciat pe Twitter, că ”68% din popor a anulat acordul”, potrivit news.ro

Susţinătorii taberei ”da” insistă asupra celor 90 de procente obţinute, iar adversarii asupra absenteismului, scrie AFP.

Premierul macedonean a lansat imediat următoarea bătălie politică, al cărei rezultat se anunţă incert – obţinerea majorităţii de două treimi în Parlament în vederea ratificării acordului şi ”confirmării voinţei majorităţii”.

Şeful Guvernului social-democrat şi aliaţii săi din partide ale minorităţii albaneze (20 până la 25% din cei 2,1 milioane de locuitori ai acestei ţări majoritar slave) nu dispun de o asemenea majoritate şi este necesar, astfel, să mizeze pe voturile a aproximativ zece deputaţi din cadrul opoziţiei de dreapta (VMRO-DPMNE), potrivit news.ro

Potrivit rezultatelor aproape definitive, 91,39% dintre macedonenii care au luat parte la referendum au aprobat acordul cu Grecia vizând redenumirea în ”Republica Macedonia de Nord” a micului lor stat din Balcani. Însă în afară de cei 5,71% care au spus nu, mai ales cele două treimi dintre alegătorii care nu au vitat îi fragilizează poziţia lui Zaev.

Într-un apel telefonic, Tsipras a salutat ”hotărârea” omologului său de ”comtinua punerea în aplicare” a acordului între ţările lor.

NATO i-a îndemnat pe ”toţi liderii politici şi partidele să profite de această ocazie istorică”, iar Uniunea Europeană (UE) a îndemnat toate părţile ”să respecte” rezultatele.

O disonanţă a apărut însă în Guvernul grec, prin distanţarea ministrului Apărării Panos Kammenos. Aliatul suveranist al lui Tsipras a apreciat, într-un mesaj postat pe Twitter, că slaba participare face referendumul ”nul”, informează news.ro

”Cred că imensa majoritate a cetăţenilor care au votat au ales calea europeană”, a apreciat, din contră, premierul macedonean, care a avertizat că, dacă nu se întruneşte o majoritate de două treimi în Parlament, va convoca ”alegeri parlamentare anticipate”.

Acest rezultat este susceptibil să rearunce Macedonia în situaţia blocajului politic, în care a intrat în primăvara lui 2017.

Liderul dreptei macedonene Hristijan Mickoski a apreciat că, prin acest absenteism, ”Guvernul şi-a pierdut legitimitatea”.

Însă partidul său (VMRO-DPMNE) pare divizat, după ce mai mulţi dintre liderii săi, inclusiv vicepreşedintele Mitko Janchev, au luat parte la vot.

Sute de opozanţi ai acordului s-au adunat, fără incidente, duminică seara, în faţa sediului Parlamentului.

”Nu vreau ca ţara să fie desemnată «de Nord», «de Sus» sau «Orientală». Vreau să fie doar Republica Macedonia”, a declarat unul dintre ei, Cedo Cekovski.

Absenteismul poate fi explicat prin alegătorii din diaspora – 300.000 până la 400.000 – care nu au votat.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul important din UE care a devenit plin de șerpi și șobolani. E vizitat de foarte mulți români
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lacul Comana, afectat grav de secetă: Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...