Consiliul Local Municipal Constanţa a fost convocat, marţi, într-o şedinţă de îndată pentru a găsi o rezolvare la criza apei calde. Cei 25 de consilieri prezenţi au fost de acord cu propunerile ca să fie alocată suma de peste 55 de milioane de lei către Electrocentrale Constanţa, reprezentând subvenţia în avans pentru sezonul rece 2018/2019, dar şi cu micşorarea preţului gigacaloriei, de la 250 de lei la 225 de lei.
Decebal Făgădău a declarat, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei CL, că oprirea furnizării apei calde în municipiu a avut la bază un litigiu între Electrocentrale şi RADET.
„Aş începe conferinţa de astăzi prin a-mi cere scuze faţă de constănţeni pentru că sunt victimele unei decizii unilaterale şi a unei decizii ce îmbracă aspecte politice. Vreau să ştie foarte clar că municipiul Constanţa, Primăria şi Consiliul Local nu au niciun fel de vină în acest scandal, vorbim strict de un litigiu între CET şi RADET. Electrocentrale Constanţa SA, producătorul şi transportatorul energiei termice, a sistat unilateral furnizarea apei calde, pe cale de consecinţă RADET, Regia Consiliului Local, nu a mai avut ce să distribuie”, a afirmat edilul.
Făgădău a anunţat că în această iarnă constănţenii vor plăti mai puţin pentru încălzire, preţul gigacaloriei fiind micşorat cu 10 la sută.
„Am propus Consiliului Local o rectificare a bugetului şi o aprobare a preţului local de facturare a energiei termice către populaţie. Vreau să ştie foarte clar constănţenii următoarele lucruri: din banii noştri vom plăti în avans subvenţia pentru căldură pentru sezonul rece 2018/2019, acest lucru ne costă peste 55 de milioane de lei. O parte din bani se regăsesc în bugetul anului 2018, o parte în bugetul anului 2019. În situaţia în care toate preţurile se majorează, am propus Consiliului Local şi am aprobat o reducere a preţului per gigacalorie. Dacă până acum, de la începutul mandatului meu, gigacaloria la Constanţa a fost 250 de lei, începând de astăzi, gigacaloria la Constanţa costă 225 de lei. Cu alte cuvinte, ca o scuză pentru constănţeni şi ca o măsură de protecţie faţă de creşterea tuturor preţurilor, preţul gigacaloriei la Constanţa a fost redus cu 10 la sută”, a explicat Decebal Făgădău.
Primarul le solicită membrilor Consiliului de Administraţie al Electrocentrale Constanţa să dea drumul cât mai repede apei calde.
„Evident că această hotărâre de astăzi reprezintă o soluţie pe termen scurt şi mediu. Vreau să le transmit mesajul membrilor Consiliului de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA: municipiul Constanţa a făcut tot ce ţine de el, atât Consiliul Local, cât şi primarul, să vă asigure banii de funcţionare. Porniţi cât mai repede instalaţiile şi daţi cât mai repede drumul apei calde în Constanţa, constănţenii nu trebuie să sufere, constănţenii, adică cei care vă plătesc indemnizaţiile. Trebuie să înţeleagă lumea foarte clar că CET-ul are un singur client, constănţeanul, că este prin RADET, că este plătit din bugetul local, constănţeanul le plăteşte indemnizaţia”, a mai declarat primarul.
El a precizat că va analiza solicitarea PNL de demitere a conducerii RADET, dar nu crede că aceasta este soluţia.
„Am luat act de solicitarea grupului PNL de a demite conducerea RADET. O vom analiza, dar nu cred că aceasta este soluţia. În mod evident sunt deschis la dialog, mă interesează să identificăm soluţii pentru constănţeni. De asemenea, vreau să spun că RADET din toate sumele încasate dirijează aproape în integralitate banii către Electrocentrale, doar că suntem într-o cascadă a penalităţilor şi penalităţilor la penalităţi. Astăzi se sparge buba unui sistem termic ineficient de care toate guvernele au încercat să scape şi să o arunce la cel care se arată, la primar, la Consiliul Local, că pe ceilalţi nu îi vedem”, a susţinut primarul Constanţei.
Totodată, Făgădău a menţionat că va declanşa un audit la RADET pentru ca oamenii să ştie care este situaţia Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice.
El a spus că are promisiunea din partea furnizorilor şi distribuitorilor de gaz că de miercuri va fi reluată furnizarea apei calde în municipiu.
„Am promisiunea din partea furnizorilor de gaz şi de distribuţie a gazului că, în cel mai scurt termen, adică mâine (miercuri – n.r.) se va relua furnizarea apei calde în municipiul Constanţa. Noi am făcut tot ce ţine de noi, Consiliul Local, Primăria, înţelegerea furnizorilor a fost una la care nu mă aşteptam, atât Romgazul, Distrigazul, RAJA. Apropo, RAJA are de încasat aproape 3,5 milioane de lei”,a afirmat Decebal Făgădău.
El a spus că nu are nimic de reproşat conducerii executive a Electrocentrale Constanţa, dar a considerat că CA al Electrocentrale, cel care a decis să oprească furnizarea apei calde, a folosit elemente de presiune şi chiar de şantaj în acest caz.
„Nu am nimic a reproşa conducerii executive a CET-ului. Mă adresez Electrocentrale Constanţa SA prin Consiliul de Administraţie, un consiliu care a înţeles să facă politică şi să folosească elemente de presiune, chiar de şantaj aş spune, îşi permit să se tragă de şireturi cu primarul ales al municipiului Constanţa. Nu vreţi să vă vedeţi de treaba pentru care vă plătim? Daţi-ne apă caldă şi căldură că noi vă plătim cu vârf şi îndesat”, a declarat edilul.
El a spus că va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor şi cu ministrul Energiei pentru a se găsi o soluţie pe termen lung la problema încălzirii, una din variante fiind preluarea Electrocentrale de către municipalitate.
„Mulţumesc public ministrului Finanţelor, cel care are mandatul din partea premierului României pentru a identifica o soluţie pe termen lung legată de Electrocentrale Constanţa. Mâine la ora 17.00 avem o întâlnire de lucru, cu domnul ministru al Finanţelor, domnul ministru al Energiei, ANAF, cei care au sechestre asupra activelor CET-ului, RADET şi Electrocentrale Constanţa să identificăm o soluţie prin care până la sfârşitul anului să stabilim ori e laie, ori e bălaie, fie CET-ul trece la constănţeni, că dacă tot plătim atâţia bani măcar să fie al nostru şi căutăm soluţii de investiţie, să-l modernizăm, fie dacă nu, să vedem cum putem să ne salvăm”, a explicat Decebal Făgădău.
El a menţionat că în cadrul întâlnirii va susţine cauza sistemului centralizat, dar cu unele amendamente.
„Mâine voi susţine cauza sistemului centralizat, dar cu anumite amendamente. Avem situaţii în care în multe blocuri din Constanţa dintr-o scară cu 44 de apartamente au rămas 2-3 apartamente branşate şi împreună plătim ineficienţa acestui sistem. Voi propune Consiliului Local soluţii pentru a-i ajuta pe aceşti oameni să se debranşeze astfel încât să nu mai irosim resurse, să nu mai avem aceste pierderi”, a afirmat primarul Decebal Făgădău.
În prezent, la sistemul centralizat de încălzire din municipiul Constanţa sunt racordate 60.000 de apartamente.
În 10 septembrie, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a transmis un preaviz către RADET Constanţa, prin care aducea la cunoştinţă faptul că, dacă până în 26 septembrie, conducerea regiei nu va urgenta să îşi plătească o parte din sumele pe care le datorează către Electrocentrale Constanţa S.A. şi nu va prezenta un plan de eşalonare a debitelor, va sista furnizarea agentului termic către toţi consumatorii racordaţi la sistemul de termoficare al municipiului Constanţa, începând din 27 septembrie. Miercurea trecută, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a revenit cu un anunţ, spunând că va pune în aplicare acest preaviz începând de joi.
Electrocentrale susţinea că se află în imposibilitatea de a achita facturile tocmai din cauza RADET Constanţa, care nu a respectat obligaţiile de plată asumate contractual.
Pe de altă parte RADET susţinea că sumele invocate de Electrocentrale ca motivaţie pentru oprirea apei calde nu sunt creanţe certe şi că nu pot fi imputate Regiei, fiind penalităţi în urma plăţii cu întârziere a subvenţiei de la bugetul de stat.
„Sumele invocate de Consiliul de Adminstraţie al Electrocentrale Constanţa SA nu reprezintă creanţe certe, pe rolul instanţelor de judecată existând litigii între părţi ce au ca obiect penalităţi generate de plata cu întârziere a subvenţiei acordată populaţiei de la bugetul consolidat al statului. Aceaste sume nu pot fi imputate RADET şi nu pot fi achitate întrucât tariful reglementat nu a prevăzut în structura sa o componentă care să permită stingerea acestor penalităţi de întârziere”, preciza RADET.
De asemenea, Decebal Făgădău anunţa, săptămâna trecută, că Primăria nu are datorii nici la RADET, nici la Electrocentrale Constanţa.