„Pe fondul declinului demografic, numărul studenţilor a scăzut, lucru cu atât mai îngrijorător cu cât ponderea tinerilor care ajung să finalizeze studiile universitare ne plasează pe ultima poziţie din Uniunea Europeană. Nevoia de specialişti a economiei româneşti nu este acoperită adecvat, în clipa de faţă, de absolvenţi şi nu există o evidenţă clară a inserţiei acestora pe piaţa muncii”, a afirmat Iohannis la evenimentul prilejuit de aniversarea a 200 de ani ai Universităţii Politehnica Bucureşti.
Potrivit şefului statului, unele universităţi au iniţiat proiecte de cartografiere a nevoilor pieţei muncii, dar este necesar ca relaţia dintre societate, economie şi mediul universitar să fie evaluată în baza unor studii pe termen mediu şi lung, care să depăşească interesul imediat.
„Într-o măsură chiar mai mare decât educaţia, activitatea de cercetare, un veritabil catalizator pentru dezvoltarea economică şi un garant al competitivităţii României, se realizează din ce în ce mai mult datorită consorţiilor şi colaborărilor internaţionale”, a spus Iohannis.
El a precizat că universităţile trebuie să îşi axeze eforturile pe dezvoltarea unor centre de cercetare bine finanţate şi cu personal calificat, cu recunoaştere internaţională şi care să atragă talente din întreaga lume.
„În acest demers, le-ar fi extrem de util dacă ar beneficia de finanţare adecvată şi de un cadru legislativ mai puţin birocratic, care să asigure un mediu cu adevărat competitiv în alocarea de fonduri şi care să clarifice rolul fiecărui tip de entitate de cercetare – universitate, institut de cercetare sau companie. Acestea nu sunt nici pe departe nişte cerinţe ieşite din comun, ci, dimpotrivă, sunt necesare pentru ca educaţia superioară din România să se alinieze celei europene”, a arătat Iohannis.
Conform şefului statului, universităţile sunt „cheia de boltă a ecosistemului educaţional românesc”.
„Multe aspecte ale educaţiei preuniversitare depind de munca dumneavoastră, a universităţilor. Aici se formează cadrele didactice din educaţia preuniversitară, iar calitatea acestor programe are un impact decisiv asupra performanţei elevilor noştri. Orice reformă a carierei didactice va trebui să implice universităţile, care, la rândul lor, trebuie să îşi adapteze programele de formare. Propunerile de reformă curriculară, organizarea examenelor şi realizarea materialelor didactice depind şi ele de implicarea mediului universitar, mediu care poate facilita crearea unei punţi între nevoile sistemului şi ultimele inovaţii sau tendinţe pe plan european sau global”, a precizat Iohannis.
Totodată, preşedintele a amintit că a iniţiat proiectul „România educată”, ale cărui rezultate vor fi lansate în curând.
„Cea mai mare parte a dezideratelor pe care le-am menţionat au fost enunţate cu ocazia dezvoltării documentelor de lucru din cadrul proiectului ‘România educată’, pe care l-am iniţiat în urmă cu mai bine de doi ani. Consiliul Naţional al Rectorilor a fost un partener de nădejde în acest demers şi vă mulţumesc pe această cale! Vom lansa, în curând, rezultatele proiectului, aşa că vă invit, stimaţi rectori, să ne oferiţi în continuare opiniile dumneavoastră pe marginea documentelor elaborate. Mai mult, contribuţia dumneavoastră este relevantă şi în contextul dezbaterii pe marginea bugetului Uniunii Europene pentru exerciţiul financiar 2021-2027”, le-a mai transmis Iohannis participanţilor la eveniment.
Înainte de a participa la evenimentul prilejuit de aniversarea a 200 de ani ai Universităţii Politehnica Bucureşti, preşedintele Iohannis a avut o întâlnire cu membrii Biroului Permanent al Consiliului Naţional al Rectorilor. Ulterior, şeful statului a vizitat Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative al Universităţii Politehnica Bucureşti.