Klaus Iohannis a promulgat legea privind CSM. El cere rediscutarea în Parlament pentru toate cele trei legi ale justiţiei

Legea 317 privind Consiliul Superior al Magistraturii - una dintre cele trei legi ale justiţiei modificate de Parlament, contestate de mai multe ori la CCR şi care au atras criticile oficialilor europeni - a fost promulgată joi de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului reiterează că nu susţine modificările aduse legilor justiţiei şi solicită reluarea parcursului legislativ în Parlament pentru punerea în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneţia.
Romania TV
04 oct. 2018, 12:18
Klaus Iohannis a promulgat legea privind CSM. El cere rediscutarea în Parlament pentru toate cele trei legi ale justiţiei

Administraţia Prezidenţiaală aanunţă că preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, potrivit News.ro.

Încă de la demararea, în urmă cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justiţiei, preşedintele Klaus Iohannis a uzat, în mod repetat, de prerogativele sale constituţionale de a solicita Parlamentului reexaminarea acestora şi de a sesiza Curtea Constituţională. În plus, atât preşedintele Iohannis, cât şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei s-au adresat Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, Comisia de la Veneţia. Opinia preliminară emisă de acest organism european, care se va regăsi în documentul final din luna octombrie, precizează că modificările legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din România şi asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor, transmite Preşedinţia.

Şeful statului mai spune că modificările aduse legilor ustiţiei reprezintă un regres pentru democraţia din România şi, pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, este pus sub semnul întrebării angajamentul României privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept şi separaţia puterilor în stat, pericol semnalat de către Comisia Europeană şi GRECO.

„Preşedintele României reiterează că nu susţine modificările aduse acestei legi, la fel ca în cazul Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv al Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Preşedintele Klaus Iohannis solicită reluarea parcursului legislativ în Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justiţiei în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneţia, înainte ca modificările adoptate să producă efecte negative ireversibile ori greu de reparat în privinţa bunei funcţionări a justiţiei şi a calităţii actului de justiţie”, mai arată Administraţia Prezidenţială.

Totodată, şeful statului atenţionează că opinia Comisiei de la Veneţia nu poate fi folosită ca un pretext pentru viitoare intervenţii legislative care nu au nicio legătură cu întărirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmăresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, la plecarea de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei este gata şi va fi trimis în cursul zilei Consiliului, el spunând că nu putea „să vină cu el în mână” şi că va urma cursul oficial firesc.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader anunţa miercuri seară că a primit acceptul Comisiei de la Veneţia pentru modificarea legilor justiţiei prin OUG, joi urmând să trimită draftul la CSM.

„Am mers la Comisie cu mai multe soluţii legislative prin care să fie preluate o parte din propunerile Comisiei de la Veneţia. (…) Am avut şapte propuneri, toate au fost agreate, au fost considerate necesare pentru evitarea unor disfuncţionalităţi. Care e actul normativ prin care putem corecta legile justiţiei? Ordonanţa de Urgenţă! Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar se referă la cele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară constituţională. În cazul acesta, este vorba despre preîntâmpinarea unor efecte mai puţin dorite, efecte care pot să rezulte din aplicarea celor trei legi. Asta este justificarea. Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate şi le-am spus că voi spune public”, a afirmat Toader la România TV.

El mai spunea că va face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede, pentru ca săptămâna viitoare să poată fi adoptată ordonanţa de urgenţă.

Spynews
Nuntă după nuntă pentru Adrian Minune! După Adriana Simionescu, încă o cununie religioasă are loc în familia lăutarului iubit de toată lumea
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Țara adorată de români unde rămâi fără permis de conducere instant. Cum acționează poliția rutieră aici
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Spynews
Bianca Drăgușanu, întâlnire de taină cu Gabi Bădălău! Au fost tare apropiați / Video
Evz.ro
De ce-și ascund, de fapt, împăcarea Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Mașini interzise peste tot în România. Decizia a intrat deja în vigoare azi, la ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Marcel Ciolacu deschis la ideea ca Iohannis să fie premier după alegeri
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?