Orice cetăţean cu drept de vot are dreptul să voteze o singură dată, chiar dacă referendumul se desfăşoară pe parcursul a două zile, în baza cărţii de identitate, cărţii de identitate provizorie, buletinului de identitate, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, carnetului de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare, precum şi paşaportului simplu, paşaportului simplu temporar şi paşaportului simplu electronic, toate trei cu menţionarea ţării de domiciliu.
Cei care nu au carte de identitate valabilă şi doresc să participe la referendum pot apela la serviciile pentru evidenţa persoanelor care vor avea program cu publicul sâmbătă şi duminică, între orele 7.00 şi 21.00.
„Pot participa la referendum toţi cetăţenii români care au deja vârsta de 18 ani sau care împlinesc această vârstă în ziua în care merg la vot. Nu au dreptul să voteze debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate care vor să voteze, precum şi cele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă, asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Urna specială poate fi utlizată în baza unei cereri depuse de orice persoană la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, împreună cu copii ale actelor care dovedesc starea de sănătate sau invaliditate
MAI îndeamnă cetăţenii să sesizeze orice posibilă infracţiune de la referendum.
„Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să soluţioneze cu celeritate orice sesizare privind săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni, sens în care îndemnăm cetăţenii să ne sesizeze de fiecare dată când deţin informaţii despre o au asemenea faptă. De asemenea, pe secţiunea special creată pe site-ul MAI sunt precizate inclusiv atribuţiile noastre în contextul desfăşurării referendumului pentru modificarea constituţiei”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAI.
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie are loc sâmbătă şi duminică, întrebarea adresată alegătorilor la referendum va fi „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu „Da” sau „Nu”. Sunt aşteptaţi să voteze aproape 19 milioane de cetăţeni români, peste 672.000 dintre aceştia fiind în străinătate. Referendumul este validat dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută dintre cei care participă votează „Da”. Pentru referendum au fost tipărite peste 21 de milioane de buletine de vot şi au fost amenajate aproape 19.000 de secţii de votare.