Artiştii numesc Brexitul ”o închisoare culturală” care ameninţă ”toate sectoarele din industria muzicală”.
Textul a fost publicat în The Observer, ediţia duminicală a cotidianului The Guardian (centru-stânga), la iniţiativa muzicianului irlandez Bob Geldof, care a militat pentru menţinerea ţării în blocul european. Printre semnatari se numără dirijorul Simon Rattle, bateristul formaţiei Queen, Roger Taylor, dar şi cântăreţul american Paul Simon.
„Brexitul va avea un impact asupra tuturor sectoarelor industriei muzicale. Fie ca este vorba de turnee, de vânzări, de drepturi de autor sau de colectare a drepturilor de autor”, scriu ei. De fapt, consecinţele se văd deja, subliniază semnatarii. În urma referendumului din 2016, „căderea lirei sterline a dus la o creştere considerabilă a costurilor echipamentelor, închirierii studiourilor (…), fără a menţiona scăderea veniturilor familiilor, ceea ce înseamnă mai puţini bani pentru a merge în cluburi şi a cumpăra muzică, tricouri”.
„Am decis să ne închidem într-o închisoare culturală”, spun ei despre Brexit, care va deveni efectiv la 29 martie 2019. ”Este complet nebunesc. Trebuie să ne reluăm viitorul, să reformăm şi să restructurăm UE. Când Europa are probleme, britanicii nu trebuie să renunţe. Ei nu trebuie să se retragă, trebuie să îşi dubleze eforturile”.
Întrebat de The Observer, Bob Geldof a cerut organizarea unui nou referendum privind ieşirea din UE, singura modalitate, în opinia sa, de a preveni ca Brexitul „să ne distrugă viitorul”.
Această opţiune, care reuneşte din ce în ce mai mulţi britanici, a fost totuşi puternic respinsă de guvernul conservator al Theresei May.